Genie.jpg13de Compagnie Transmissietroepen (13 Cie TTr)

13e Compagnie de Transmissions

Overzicht op 10 mei 1940

Type
Verbindingseenheid

Ontdubbeld van
Regiment Transmissietroepen

Onderdeel van
13de Infanteriedivisie

Bevelhebber
Luitenant M. Goosse

Standplaats
Schoten

Samenstelling


18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

Staf/13TTr
De 13de Compagnie Transmissietroepen (13TTr) werd op 20 oktober 1939 te Berlaar gemobiliseerd en vertrok vier dagen later naar de Transmissiekazerne te Vilvoorde voor een korte instructieperiode. Tijdens de winter van 39-40 kantonneerde de compagnie te Herk-de-Stad als organieke transmissie-eenheid van de 13de Infanteriedividie (13Div). De maand maart werd vervolgens te Sint-Denijs-Westrem doorgebracht wanneer de 13Div aan het Bruggenhoofd Gent toegewezen was. Op 4 april 1940 kwam de eenheid aan te Schoten na een treinreis van uit Sint-Denijs-Westrem tot Antwerpen-Zuid.

Op 7 mei ontving de compagnie de laatste bevelen voor de organisatie van de telefoonverbindingen in de sector van de 13de Infanteriedivisie bij een vijandelijke aanval op het grondgebied:
  • de telefooncentrales van Brasschaat-Dorp, Brasschaat-Polygoon, Merksem en Schoten zullen geleid worden door een gegradueerde van de compagnie, bijgestaan door burgerpersoneel gemobliseerd binnen het Speciaal Korps der Spoorwegen, Telegraaf en Telefoon.
  • de telefoonverbindingen op het burgernet zullen onderbroken worden, met uitzondering van een door het leger opgestelde lijst van abbonnees
  • de telegraafkantoren op het postkantoor van Merksem en Brasschaat blijven open voor gebruik door de burgerlijke autoriteiten; alle andere telegraafkantoren zullen gesloten worden
10mei.jpg

11mei.jpg

12mei.jpg

13mei.jpg

14mei.jpg

15mei.jpg

16mei.jpg

17mei.jpg
Staf/13TTr
Samen met de rest van de 13de Infanteriedivisie verlaat de 13 Cie TTr de Versterkte Positie Antwerpen bij de aftocht van het veldleger naar Vlaanderen. De compagnie wordt toegevoegd aan de colonne van het 14de Bataljon Genie (14Gn) en wordt richting Sinaai gestuurd.
18mei.jpg
Staf/13TTr
De compagnie komt samen met de genie en het hoofdkwartier van de 13de Infanterie aan te Sinaai. De eenheid houdt hier halt tot de volgende nacht en trekt vervolgens verder richting Kanaal Gent-Terneuzen.
19mei.jpg
Staf/13TTr
De compagnie bereikt Sleidinge en wordt gekantonneerd in het gehucht Zwaantje ten noorden van het dorp.
20mei.jpg
De 13 Cie Ttr is nog steeds te Zwaantje ingekwartierd.
21mei.jpg

22mei.jpg

23mei.jpg
De divisie krijgt zijn marsorders voor de aftocht van het Kanaal Gent-Terneuzen naar het Afleidingskanaal van de Leie. De transmissietroepen zullen tijdens de nacht naar nieuwe kantonnementen te Sint-Joris nabij Beernem gestuurd worden.
24mei.jpg
De compagnie kantonneert te Sint-Joris, samen met het 32Li en het 14Gn. De kantonnementen in het dorp staan onder het bevel van het 32Li. De divisie moet zich voor de telefoonverbindingen zoveel mogelijk steunen op het burgernet. De 13TTr krijgt de opdracht om een directe telefoonlijn te trekken tussen de staf van IIde Legerkorps en de staf van de 13de Infanteriedivisie. De transmissietroepen staan ook in voor een radioverbinding tussen deze twee staven met een zender-ontvanger voor middellange afstand (type-aanduiding E.R.M.).
25mei.jpg

26mei.jpg
Na de Duitse doorbraak aan het Afleidingskanaal van de Leie, wordt de ganse 13de Infanteriedivisie verder wegwaarts teruggetrokken. De 13TTr wordt verplaatst naar de baan van Eernegem naar Ruddervoorde en moet op eigen houtje geschikte kantonnementen zien te vinden in de aangeduide zone tussen kilometerpaal 20 en 21. De compagnie verblijft hier tot de capitulatie.
27mei.jpg

28mei.jpg

Register van Gesneuvelden

Geen gesneuvelden gekend.
Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com

Bibliografie en Bronnen