Genie.jpg13de Bataljon Genie

Overzicht op 10 mei 1940

Deze website verdwijnt zeer binnenkort.

Deze pagina wordt vanaf nu up-to-date gehouden op onze nieuwe website: http://www.18daagseveldtocht.be


Type
Geniebataljon
Ontdubbeld van
2de Regiment Genie
Onderdeel van
14de Infanteriedivisie
Bevelhebber
Majoor C. Jadoul
Standplaats
Schulen
Samenstelling
1ste Compagnie (Kapitein R. Braine)

2de Compagnie (Kapitein J. Bolle)

18-Daagse Veldtocht

Het 13de Geniebataljon heeft op 10 mei 1940 zijn commandopost te Schulen. Het bataljon werkt ten voordele van de 14de Infanteriedivisie die de sector Beringen-Stokrooie van de Dekkingsstelling aan het Albertkanaal bemant.

Op 11 mei krijgt het bataljon het bevel om zich te verplaatsen naar Zelem. Op het Groot Hoofdkwartier is het intussen duidelijk geworden dat de vijand na de overval op de 7de Infanteriedivisie op 10 mei het Belgische front aan het Albertkanaal heeft weten te breken en oprukt in zuidwestelijke richting tussen Hasselt en Luik. De algehele terugtocht van het oostelijke deel van het Albertkanaal werd bevolen en het veldleger zal post vatten achter de K.W. Stelling tussen Antwerpen en Leuven. Het Cavaleriekorps zal hierbij een tussenstelling bezetten langsheen de Demer en de Gete. Om de aftocht in goede orde te laten verlopen, krijgt de 14de Infanteriedivisie het bevel om de dwarsstelling van Lummen in te nemen en zich zo ten dele naar het oosten te draaien.

Register van Gesneuvelden

1

VINGERHOETS

Jozef, L.

Sdt
Mil
30

12/08/1910

Duffel

24/05

Ooigem


1

VOGELS

Gerard, L.

Kpl
Mil
30

18/01/1910

Menen

24/05

Ooigem


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com

Bibliografie en Bronnen