2LA.jpg2de Regiment Legerartillerie (2LA)

2e Régiment d'Artillerie d'Armée (2RAA)

Overzicht op 10 mei 1940

Type
Regiment zware artillerie
Ontdubbeld van
n.v.t.
Taalstelsel
Nederlandstalig
Onderdeel van
Staf: Vde Legerkorps
I Groep: 9de Infanteriedivisie
III Groep: IIde Legerkorps
IV Groep: 6de Infanteriedivisie
Bevelhebber
Kolonel SBH V. Sottiaux
Standplaats
Versterkte Positie Antwerpen
Samenstelling
I Groep (Majoor R. Hirsch)
1ste batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Kapt J. Lepoutre)
2de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt S. Merlin)
3de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt P. Wiaux)

II Groep
Overgeslagen nummer

III Groep (Majoor A. Leurquin)
10de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt J.M. Iserantant)
11de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Cdt P. Brebant)
12de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt C. Bachelart)

IV Groep (Majoor S. Hazard)
13de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Kapt F. Vanaudenaerden)
14de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt D. Pourbaix)
15de batterij 4 x M220 Schneider mortieren (Lt J. Van Egeren)

Stafbatterij

18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

2LA_M220.jpg
De M220 houwitsers werden in twee delen gesplitst voor het transport: de loop en het affuit.
Staf/2LA
Het 2de Regiment Legerartillerie (2LA) werd gemobiliseerd op 4 september 1939 in zijn kazerne in Fort III te Borsbeek. Door het feit dat 2LA behoort tot de legerartillerie worden de verschillende groepen van 2LA in vuurversterking gegeven van de korpsartillerie van één of meerdere legerkorpsen. Hierdoor zullen de groepen van 2LA betrokken zijn bij verschillende gevechten tijdens de achttiendaagse veldtocht, maar het regiment is als dusdanig niet zichtbaar.

Het regiment is uitgerust met Franse Schneider houwitsers met korte loop, die door ons leger als zware mortieren aangeduid worden. Elke vuurmond moet voor het transport gedemonteerd worden in twee ladingen: de loop en het onderstel. Die ladingen worden door trekkers op sleeptouw genomen.

De meeste batterijen hebben bij de mobilisatie slechts een of twee moderne trekkers van het merk Brossel. Daarnaast beschikt het regiment nog over hopeloos verouderde Latil Model 1916 of Pavesi Model 1927 trekkers. Heel wat voertuigen moeten echter uit het burgermilieu opgeëist worden. Voor het vervoer van munitie en materieel wordt uitsluitend beroep gedaan op opgevorderde vrachtwagens.

Aan de vooravond van de oorlog zijn de verschillende groepen van het regiment gedetacheerd bij het IIde Legerkorps (II/CA). Het 16de Regiment Artillerie, het regiment korpsartillerie van II/CA, verdeeld de vuren van de in versterking gekregen groepen van 2LA over de verschillende commando's van het II/CA ter verdediging van het Albertkanaal.
  • De Staf/2LA fungeert als staf van de korpsartillerie van het Vde Legerkorps (V/CA) en coördineert er de vuursteun,
  • I/2LA is gedetacheerd bij het II/CA en is er in vuurversterking van het 4de Regiment Artillerie (4A), de divisieartillerie van de 9de Infanteriedivisie (9Div),
  • III/2LA is eveneens gedetacheerd bij het II/CA en is er in vuurversterking van 16A in algemene steun van het II/CA,
  • IV/2LA is ook gedetacheerd bij het II/CA en is er in vuurversterking van het 6de Regiment Artillerie (6A) de divisieartillerie van de 6de Infanteriedivisie (6Div).

II/2LA
De IIde Groep is bij gebrek aan middelen niet opgericht en dit nummer is dan ook overgeslagen in de slagorde.
10mei.jpg
Staf/2LA
Op 10 mei bevindt het commando van het 2LA zich in het Kasteel Amerloo aan de Horstebaan 201 te Schoten en is aangehecht bij het V/CA. Kolonel SBH Sottiaux en zijn staf bevelen de korpsartillerie van het Vde Legerkorps en beschikt hiervoor over de II/3LA (12 X C155L M17 Schneider kanonnen), IV/3LA(-) (twee batterijen met samen 24 X MVD58L/MVD70 loopgraafmortieren), V/4LA (12 X 6" M17 Vickers houwitsers), VI/4LA (12 X 6" M17 Vickers houwitsers) en 26A (24 X C75GP kanonnen). Geen enkele van zijn eigen groepen staan op de eerste oorlogsdag onder zijn bevel. Rond middernacht brengt het HK van het V/CA de Staf/2LA op de hoogte van het algemeen alarm en in de loop van de nacht gaat men over naar alarmstadium II. Om 06u00 wordt de staf verwittigd van de afkondiging van de algemene mobilisatie naar aanleiding van de Duitse inval.

I/2LA
De Iste Groep is aangehecht bij de 9Div en heeft zijn stellingen tussen Oosterhoven en Noorderwijk in de Kempen.

III/2LA
De IIIde Groep staat onder het commando van het II/CA en is opgesteld op zo'n 1.100 meter ten noorden van Veerle, aan beide zijden van de baan Veerle-Eindhout.

IV/2LA
De IVde Groep krijgt zijn opdrachten van de 6Div en heeft zijn stellingen te Schoot, ten zuiden van Veerle. De drie batterijen staan opgesteld in het gehucht "Klein Frankrijk" aan beide zijden van de baan van Veerle naar Tessenderlo. Deze groep beschikt over zeven ploegen met voorwaartse waarnemers: drie langsheen de oevers van het Albertkanaal, en vier in kerktorens in de omgeving, waaronder die van Vorst en Genedijk. De groep wordt rond 02u00 gealarmeerd en de stuksbemanningen worden onmiddellijk per vrachtwagen van hun kantonnementen naar de stellingen gevoerd. Tegen 06u00 zijn alle batterijen operationeel.

Geen enkele eenheid komt op de eerste oorlogsdag in actie.
11mei.jpg
Brossel_TAL_2.jpg
Een deel van het geschut werd gesleept door Brossel "T.A.L. Break" artillerietrekkers.

Staf/2LA
De verschillende groepen blijven ook op 11 mei op dezelfde posities en zullen niet vuren. Tijdens de namiddag krijgen alle groepen het bevel om de K.W. Stelling te vervoegen.

I/2LA

III/2LA
De IIIde Groep laat zijn colonnes vertrekken rond middernacht.

IV/2LA
Tijdens de ochtend wordt met de beschikbare fietsen, manschappen en bewapening een mobiel piket samengesteld om tussenbeide te komen bij een eventuele luchtlanding. Die komt er natuurlijk niet.

De IVde Groep begint om 17u00 met het opbreken van zijn stellingen en kan reeds omstreeks 20u00 zijn posities verlaten. Bij gebrek aan vrachtwagens, wordt maar liefst 1/3 van de munitie ter plekke achtergelaten. De tocht naar de K.W. Stelling loopt via Veerle, Westerlo, Westmeerbeek, Booischot, Heist-op-den-Berg en Leuven tot in Veltem-Beisem.
12mei.jpg
Staf/2LA
De staf blijft te Merksem en beveelt nog steeds de korpsartillerie van het Vde Legerkorps.

I/2LA
De Iste Groep ontplooit tijdens de avond te Sint-Katelijne-Waver, tussen het gelijknamige fort en de wijk Elzenstraat. De I/2LA vormt er samen met de IV/9A het algemene steunelement van de zopas aangekomen 11de Infanteriedivisie. De groep heeft door de drassige ondergrond heel wat moeite gehad om zich op te stellen.

III/2LA
De groep is onderweg naar de K.W. Stelling. Bij de doortocht van Aarschot vallen de colonnes ten prooi aan een luchtaanval, gelukkig zonder slachtoffers. Het konvooi loopt wel vertraging op.

IV/2LA
De kanonnen gaan vanaf 08u30 in stelling. De 13de en de 14de Batterij worden opgesteld te Veltem, net ten noorden van de Brusselsesteenweg. De 15de Batterij neemt een positie in te Beisem. Het geheel wordt toegevoegd aan het algemeen steunelement van de 5de Infanteriedivisie. Deze stellingen werden reeds tijdens de mobilisatie uitgekozen een toegewezen aan de groep.

Luitenant Pourbaix wordt teruggestuurd met enkele vrachtwagens naar Schoot om de achtergelaten obussen te gaan ophalen. Pourbaix zal aan het eind van de dag terugkeren van een succesvolle missie.
13mei.jpg
2LA_Latil_TAR.jpg
Het 2LA had echter ook nog een groot aantal verouderde Latil T.A.R. artillerietrekkers.
I/2LA
De groep wacht af op zijn nieuwe stellingen en komt niet in actie.

III/2LA
Het geschut komt aan te Boortmeerbeek en ontplooit in de Langestraat in het gehucht Kampelaar te Kampenhout. De groep nu ontvangt zijn bevelen van de 2de Infanteriedivisie en zal algemene vuursteun verlenen ten behoeve van het 5Li, 6Li en 28Li. De stukken worden ingeschoten en vervolgens wordt gerust.

IV/2LA
De groep wacht af te Beisem. Er wordt druk gewerkt aan de camouflage en beveiliging van de voertuigen en de stellingen. Rond 16u00 installeert een Britse artillerieformatie zich in de buurt.
14mei.jpg
I/2LA
Tijdens de namiddag wordt de I/2LA afgelost door de II/16A. De groep verlaat de algemene steungroepering van de 11de Infanteriedivisie . De kanonnen zullen wel op dezelfde stellingen blijven.

III/2LA
De groep wacht af.

IV/2LA
De stukken worden op hun doelen ten oosten van de K.W. Stelling gericht. Omdat te Veltem-Beisem steeds meer Britse eenheden toekomen en de drukte het gevaar voor ontdekking uit de lucht doet toenemen, laat de groepscommandant een alternatieve stelling verkennen ten westen van het dorp.

Sectie per sectie worden de kanonnen verplaatst naar de nieuwe posities:
  • de 13de batterij gaat in stelling achter de brouwerij
  • de 14de batterij stelt zich op net ten noordoosten van de kerk en het kerkhof
  • de 15de batterij zoekt de rand van een bos op ten westen van de kerk

De eenheden worden vervolgens in staat van alarm geplaatst. Tijdens de avond incasseert de IVde groep de eerste Duitse artilleriebeschieting. Enkele obussen komen neer in de omliggende velden. Er is geen enkele schade.
15mei.jpg
III/2LA
De munitievoorraden van de III/2LA worden aangevuld.

IV/2LA
Tijdens de nacht komt een nieuwe munitievoorraad aan. De 13de batterij opent als eerste het vuur en schiet net voor de middag 10 obussen af op een huis aan het kruispunt in het centrum van Wijgmaal. De voorwaartse waarnemers melden de volledige vernieling van het doel bij de vijfde inslag.

De groep sukkelt echter met het vinden van geschikte observatieposten. De posten die in de planning voor de bezetting van de K.W. Stelling opgenomen zijn, worden allen ingenomen door Britse voorwaartse waarnemers en de IVde groep moet dan ook alternatieve locaties uitzoeken.
16mei.jpg
2LA_Saegeman_Latil.jpg
De Latil T.A.R. trekkers behoorden in vredestijd tot het 1LA.
Staf/2LA
In samenspraak met de geallieerden wordt de K.W. Stelling opgegeven. In drie nachtelijke etappes zal het veldleger terugtrekken naar een nieuwe linie van Terneuzen over Gent tot Oudenaarde. Ook het 2LA zal aan het eind van deze dag de K.W. Stelling en de terugtocht aanvatten.

I/2LA
De batterijen staan nog steeds te Sint-Katelijne-Waver. Er wordt die dag 56 keer gevuurd.

De terugtocht van de groep loopt via Humbeek, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Buggenhout tot Gent.

III/2LA
De IIIde groep zal zich terugplooien via Kampenhout, Elewijt, Eppegem, Verbrande Brug, Lint, Opwijk, Aalst, Oordegem en Beigem tot Wannegem-Lede.

IV/2LA
De 13de batterij opent net na middernacht opnieuw het vuur. Vijf obussen worden verschoten. Rond 16u35 vuurt de 14de batterij 30 obussen af. De vijand beschiet af en toe de posities van de groep met artillerie van klein kaliber. Buiten wat materiële schade blijft dit zonder gevolgen.

Luitenant Bachelart raakt per ongeluk gewond en moet worden afgevoerd door de gezondheidsdienst. Luitenant Maraia neemt het bevel over de 12de batterij over.

Om 19u00 krijgt de groep het bevel tot de aftocht. De route van de laatste groep zal over Vilvoorde, Aalst en Erondegem tot Kruishoutem lopen.

Alle groepen zullen op de linkeroever van de Schelde opgesteld worden ter ondersteuning van het Bruggenhoofd Gent.
17mei.jpg
2LA_Hombeek_01.jpg
De op 17 mei achtergelaten mortieren werden op het dorpsplein van Hombeek verzameld door de Duitsers.
I/2LA
Voor het oversteken van het Kanaal van Willebroek raakt een van de kanonnen vast te zitten in de berm. Het kanon moet worden achtergelaten wanneer de genie overgaat tot het opblazen van de bruggen. De rest van de groep bereikt Buggenhout, waar de colonnes zich de ganse dag in een bos schuil houden.

III/2LA
Bij de terugtocht raakt de groep vast te zitten in de traag achteruit trekkende colonnes van de infanterie. De motoren van de oude artillerietrekkers lopen warm en geplaagd door technische pannes komen drie kanonnen vast te zitten tussen de Zenne en het Kanaal van Willebroek wanneer de genie de bruggen over deze waterwegen opblaast. De vuurmonden worden noodgedwongen gesaboteerd en achtergelaten.

IV/2LA
Rond 16u45 wordt een colonne aangevallen door Messerschmidt jachtvliegtuigen op de baan van Erondegem naar Oordegem. Het derde stuk van de 15de batterij wordt vernield, waarbij ook een van de moderne Brossel trekkers uitgeschakeld wordt. Er vallen vier gewonden.

De colonne houdt halt te Erondegem voor de nacht en wacht hier verdere orders af. De IVde groep stuit hier op een defecte pantserwagen van het Franse leger. Het voertuig maakt onderdeel uit van het Franse 7de Leger, is uit Nederland gevlucht en staat aan de kant van de weg met een defecte koppeling. De kanonniers van de 15de batterij nemen de pantserwagen op sleeptouw en haken het voertuig achter een van hun mortieren.
18mei.jpg
De tocht naar de linkeroever van de Schelde wordt verder gezet.

I/2LA
De colonnes wachten nog de ganse dag af te Buggenhout en vertrekken in de loop van de avond naar Deinze.

Vanaf de avond komen de eerste elementen van het regiment aan in het Gentse.

IV/2LA
De colonne staat nog steeds te Erondegem en er zijn geen nieuwe bevelen toegekomen. Het materieel wordt nagekeken. Twee van de oude Latil Model 1916 trekkers zijn tijdens de tocht meermaals in pan gevallen en zouden dringend vervangen moeten worden. De officier-mecanicien Luitenant Van de Maele wordt naar het Reservewielvoertuigenpark te Gent gezonden om op zoek te gaan naar nieuwe voertuigen. De Luitenant keert omstreeks 14u00 terug met twee nieuwe trekkers, echter zonder geschikte trekhaak. In de 15de batterij wordt een smid gevonden die in een plaatselijke smidse onmiddellijk aan de slag gaat om het nodige te vervaardigen.

Om 15u00 komt een bevel toe om verder te trekken. De groep moet via Oordegem en Bavergem en Gavere verder rijden naar Kruishoutem. De colonnes zetten zich rond 16u30 op weg, met uitzondering van het 4de stuk van de 15de batterij dat bij de smidse nog steeds op een nieuwe trekhaak wacht. Een detachement blijft ter plekke en zal de groep zo snel mogelijk vervoegen.

Nog maar net na het vertrek wordt het 3de stuk van de 15de batterij gegrepen door enkele Messerschmidt jachtvliegtuigen. De Brossel trekker gaat er aan en ook de affuit van het kanon wordt herroepelijk beschadigd. Het materieel wordt in de gracht geduwd en achtergelaten.

De tocht verloopt moeizaam. Te Bavegem valt een munitievrachtwagen in panne en even verder geeft ook een trekker van de 14de batterij de geest. De colonnes rijden verder tot Kruishoutem van waar Luitenant Somers teruggestuurd wordt om het achtergelaten materieel en kanon te gaan recupereren met andere voertuigen.

Intussen worden nieuwe stellingen verkend tussen Eke en Nazareth. De batterijen vertrekken en starten met de installatie.
19mei.jpg
Het 2LA heeft zijn nieuwe stellingen binnen het Bruggenhoofd Gent bereikt:

I/2LA
De groep wordt doorgestuurd naar Gent. De I/2LA zal zich opstellen tussen het Sint-Pietersstation en de Sterre te Gent. De groep ontvangt 2 bijkomende munitie-eenheden voor de kanonnen, maar zal te Gent niet in actie komen.

III/2LA
De IIIde Groep zal van op de Appelhoek tussen Wannegem-Lede en Kruishoutem vuren in de richting van Wannegem-Lede en Sint-Maria-Latem.

IV/2LA
De IVde Groep heeft stellingen ingenomen tussen Eke en Nazareth. Er wordt die dag gerust. De groep zet twee ploegen voorwaartse waarnemers uit: een eerste observatiepost wordt te Eke ingericht op 250m van de Schelde en een tweede post wordt te Zingem geplaatst op 600m van de oever van de rivier. Tijdens de verdediging van de Schelde zal de groep zijn bevelen ontvangen van het VIIde Legerkorps.
20mei.jpg
M220_houwitser_in_stelling.jpg
De M220 mortier was de zwaarste vuurmond van onze veldartillerie, maar had een relatief korte dracht.
Staf/2LA
De bezetting van het Bruggenhoofd Gent is nu voltooid met de 2de, 4de en 5de infanteriedivisies in de zone Schelde-Schelde ten zuidwesten van Gent. Het zijn deze divisies die het 2LA zal ondersteunen.

I/2LA
De Iste groep blijft op zijn stellingen.

III/2LA
De groep vuurt verschillende vuuropdrachten uit ten voordele van de Belgische troepen opgesteld langsheen de Bovenschelde tussen Gent en Oudendaarde. Er komen 4 nieuwe vuurmonden toe ter vervanging van het verloren gegane materieel, gesleept door opgevorderde trekkers van het merk Chenard. Luitenant Van Borelare neemt het bevel op van de 12de batterij.

IV/2LA
De IVde Groep opent als eerste rond 10u45 het vuur op de molen van Halsberg-Rotse tussen Dikkevenne en Gavere. Tijdens de loop van de vooravond worden nog enkele vuuropdrachten uitgevoerd.
21mei.jpg
I/2LA
De Iste Groep blijft op zijn stellingen.

III/2LA
De groep blijft in positie langsheen de Bovenschelde.

IV/2LA
De IVde Groep neemt even na 10u00 het dorp Meilegem onder vuur. In de twee uur durende beschieting worden 11 granaten afgevuurd.
22mei.jpg
Staf/2LA
Het 2LA ontruimt zijn stellingen in het Bruggenhoofd Gent en wordt doorgestuurd naar de linkeroever van de Leie en het Afleidingskanaal van de Leie.

I/2LA
Na het vertrek uit Gent komt de groep aan te Lotenhulle. Majoor Hirsch laat alle munitie afladen te Bellem en stuurt de munitievrachtwagens terug naar Gent om de achtergelaten obussen te gaan halen. Bij de brug van Deinze wordt het detachement tegengehouden door een generaal van de 5de Infanteriedivisies die bevestigt dat er geen doorkomen naar Gent meer mogelijk is.

III/2LA
De batterijen hergroeperen zich ten noorden van Kruishoutem. Hier worden de colonnes gevormd en start de aftocht naar de Leie. De groep wordt doorgestuurd naar Markegem en krijgt nieuwe posities toegewezen nabij het moeras te Markegem en eveneens nabij de Tieltstraat ten westen van de dorpskern. De groep moet tijdens de ochtend van 23 mei klaar zijn tot vuren.
23mei.jpg
I/2LA
De colonnes blijven in wachtpostitie te Koekuithoek ten zuiden van Roeselare.

III/2LA
De batterijen zijn bij dageraad ontplooid rond Markegem, maar worden al snel gespot door de vijand. De posities worden niet alleen beschoten door Duitse artillerie, maar ook aangevallen door de Luftwaffe.
24mei.jpg
I/2LA
De groep rust uit te Lotenhulle. De batterijcommandanten vertrekken om nieuwe stellingen te gaan verkennen. Luitenant Merlin van de 2de batterij vertrekt met zijn eerste chef 1ste Wachtmeester Ryckbosch richting Ledelede. Ryckbosch vindt de nieuwe operatiezone veel te gevaarlijk en deserteert bij terugkeer naar zijn eenheid.

Aan het eind van de dag dient de groep te Lendelede te ontplooien om aan de Leie tussenbeide te komen. De ontplooiing loopt fout. Door het voortdurende vijandelijke artillerievuur kan maar een stuk in stelling gebracht worden.

III/2LA
Het geschut komt een eerste keer in actie bij de verdediging van de nieuwe Belgische linies langsheen de Leie.
25mei.jpg
I/2LA
De groep verlaat Lendelede onder een aanhoudende vijandelijke artilleriebeschieting en verplaatst zich naar de Keiberg bij Zonnebeke. Na het vallen van de duisternis wordt doorgereden naar de baan van Kortermark naar Sint-Jozef.

III/2LA, IV/2LA
De batterijen van de IIIde Groep blijven vuren. Er worden op 24 en 25 mei een 100-tal obussen per vuurmond verschoten.

Om 19u25 wordt het bevel over de beide groepen overgenomen door Kolonel Laitat van het 4LA.
26mei.jpg
I/2LA
De groep brengt de dag door op de baan van Kortemark naar Sint-Jozef. Na het vallen van de duisternis wordt het geschut ontplooid te Ardooie.

III/2LA
De groep blijft vuren aan het Leie-front. Bij Duitse beschietingen raken Wachtmeester Popijn en de Soldaten Laurent Vercruysen, Taymans en Van Schooresse gewond. De batterijen nemen in hoofdzaak gelegenheidsdoelen onder vuur onder directe aanwijzingen van de voorwaartse waarnemers in de observatieposten.

De Duitsers hebben op verschillende locaties de Leie kunnen oversteken en rond 17u00 wordt gemeld dat vijandelijke infanteristen opgedoken zijn langsheen het riviertje de Mandel, op zo'n 1000m ten zuiden van de stellingen. Er wordt front gemaakt naar het zuiden en het geschut neemt de oevers van de Mandel onder vuur. Intussen beveelt Majoor Leurquin de aftocht. Hij laat een achterhoede samenstellen met het personeel van de groepsstaf en enkele in de buurt ronddwalende infanteristen.

Met steun van een C75TR batterij van vermoedelijk het 5A kunnen bij de 11de en 12de batterij alle stukken uit stelling gehaald worden. Rond 20u00 zijn de colonnes gevormd en zetten de beide batterijen zich op weg richting Tielt.

De 10de batterij moet ten minste 2 en vermoedelijk 3 vuurmonden achterlaten. De kanonnen worden gesaboteerd en de manschappen gaan er van door in de vrachtwagens en trekkers.

De groep doorkruist Tielt rond 22u00. Op dat ogenblik staat de stad op het punt van ingenomen te worden. Het technisch voertuig en 2 vrachtwagens van de 12de batterij worden in brand geschoten door vijandelijke infanteristen.

Bij de doortocht van Pittem wordt Soldaat Geudens uit Lichtaart dodelijk geraakt. Hij wordt meteen begraven op het kerkhof van Egem.
27mei.jpg
I/2LA
De groep staat nog steeds opgesteld te Ardooie en lost hier 10 schoten. Het front nadert gestaag en wanneer een bevel komt om de posities zo snel mogelijk te verlaten, moet alle munitie achtergelaten worden. De groep trekt zich terug naar Aartrijke.

III/2LA
De groep komt aan te Ruddervoorde en neemt nieuwe stellingen in op 3Km zuidoost van het dorp. De batterijen zijn rond 13u00 klaar tot vuren. Onderluitenant Grootaert en 4 manschappen zijn onderweg verdwenen en worden als vermist opgegeven. Nog eens 2 vrachtwagens zijn tijdens de aftocht uitgeschakeld door vijandelijk vuur.

De IIIde en IVde groep krijgen om 21u00 het bevel om een wachtpositie in te nemen op de Torhoutsesteenweg nabij het station van Veldegem.

De IIIde groep wordt vervolgens doorgestuurd naar een nieuwe stelling tussen Aartrijke en Wijnendale en moet tegen de ochtend van 28 mei opnieuw klaar tot vuren zijn.
28mei.jpg
2LA_Latil_TAR_28mei.jpg
Na de overgave tracht deze gecamoufleerde Latil T.A.R. terug te keren naar het binnenland.
I/2LA
De groep verneemt het nieuws van de overgave. Majoor Hirsch heeft de groep verlaten en het bevel overgedragen aan Kapitein Leppoutre van de 1ste batterij.

III/2LA
Het geschut staat opgesteld tegen 05u00 op nieuwe posities op een flinke kilometer ten zuiden van de kerk van Aartrijke. De groep krijgt om 08u00 het bevel om de wapens neer te leggen. De eenheid moet zich vervolgens naar Koekelare begeven.

IV/2LA
Het nieuws van de overgave bereikt de colonne te Veldegem om 08u50.

Register van Gesneuvelden

Onbekend

GASPARD

Armand, J.J.

WMC
BV


18/03/1893

Aywaille

Mei

?


Staf/III

GEUDENS

Francis, L.

Sdt
Mil


28/09/1911

Lichtaart

27/05

Egem


8/III

JANSSENS

Jules, A.

Sdt
Mil


28/01/1915

Oelegem

25/05

Roeselare


Onbekend

NYS

Willem

Sdt
Mil


06/07/1911

Dessel

28/05

Klemskerke


4/II

VAN LAER

Joseph

Sdt
Mil


13/03/1914

Kasterlee

30/05

Brugge


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com

Bibliografie en Bronnen

Lothaire, R., 2013, L'artillerie lourde de campagne belge 1914-1918, Verviers: Editions du Patrimoine Militaire
Met dank aan Heemkundige Kring Hoembeka voor de foto van de achtergelaten mortieren.