3Lu.jpg3de Luchtvaartregiment (3Lu)

3e Régiment d'Aéronautique (3Aé)

Overzicht op 10 mei 1940

Deze website verdwijnt zeer binnenkort.
Deze pagina wordt vanaf nu up-to-date gehouden op onze nieuwe website: http://www.18daagseveldtocht.be
Type
Observatieregiment van het luchtlegerOntdubbeld van
n.v.t.
Onderdeel van
Luchtverdediging van het GrondgebiedBevelhebber
Kolonel S. Hugon
Standplaats
Evere


Vredesvoet
Oorlogsvoet
Samenstelling
I Groep
(Majoor Duchateau)
1ste Smaldeel "Dragon Doré"
(Kapt Potier)
3de Smaldeel "Dragon Argenté"
(Kapt Duchatelet)
1ste Smaldeel Depot en Onderhoud
(Cdt Demarteau)
9 x Fairey Fox III.C

9 x Fairey Fox III.C
Evere (Nr 8)

Evere
Neerhespen (Nr24)

Neerhespen

II Groep
(Majoor Weekers)
9de Smaldeel
(Kapt Pierre)
11de Smaldeel
(Kapt Nyssen)
2de Smaldeel Depot en Onderhoud
(Lt Coubert)
Geen toestellen

Geen toestellen
Evere

Evere
Neerhespen

Neerhespen

III Groep
(Majoor Piot)
5de Smaldeel "Faucon Egyptien"
(Kapt de Hepcée)
13 x Fairey Battle
Evere
Belsele (Nr 37)


7de Smaldeel "Flèche Ailée"
(Kapt Marcel Dörner)
9 x Fairey Fox VI.C
Evere
Lonzéé (Nr 18)


3ste Smaldeel Depot en Onderhoud
(Cdt Leroy)18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

Fairey_Battles_Belgische_Luchtmacht.jpg
Fairey Battle toestellen van het 3de Luchtvaartregiment. Op de voorgrond de T67, de T58 en de T64
Staf/3Lu
De drie groepen van het 3de Luchtvaartregiment waren in vredestijd gestationeerd op het vliegplein van Evere. Bij afkondiging van het alarm zullen de Iste en de IIde Groep uitwijken naar het oorlogsvliegveld van Neerhespen. Het 5de Smaldeel van de IIIde Groep is voorzien uit te wijken naar Belsele terwijl het 7de Smaldeel Lonzée als oorlogskantonnement kreeg toegewezen. Met het overschakelen naar de toestand van Versterkte Vredesvoet (september 1939 tot mei 1940) wordt aan de militaire vliegvelden een geheim terreinnummer toegekend. Vanaf dan wordt Evere in de militaire correspondentie aangeduid met nummer 8, Neerhespen met nummer 24, Belsele met nummer 37 en Lonzée met nummer 18.

III/3Lu
 • 5de Smaldeel
  Het 5de verkenningssmaldeel wordt gevormd in 1935. Het maakt deel uit van de IIIe Groep van het 3de Luchtvaart Regiment te Evere-Brussel. Initieel is het smaldeel uitgerust met de Fairey Fox tweedekkers maar in maart 1938 werden de eerste van 16 Fairey Battles Mk1 vanuit Groot-Brittannië in gebruik genomen. De toestellen worden genummerd van T58 tot T73. Het nummer wordt aangebracht op het verticaal staartvlak. Op de vooravond van de oorlog was het 3de Luchtvaartregiment nog in volle reorganisatie en de piloten leerden net het nieuwe vliegtuig kennen. Ongevallen waren bijgevolg niet uit te sluiten, op 08 december crasht de Fairey Battle T59 te Eeklo. In mei 1940 waren nog 13 van de 16 Fairey Battles operationeel bij het 5de Smaldeel. Niettegenstaande de Fairey Battle oorspronkelijk een bombardementsvliegtuig was werden de toestellen door België gekocht als verkenningsvliegtuigen, dus zonder het richtsysteem dat nodig was voor het uitvoeren van precisiebombardementen. Vandaar dat het 5de Smaldeel een verkenningssmaldeel was.
10mei.jpg
3Lu_FaireyBattle.jpg
Fairey Battle toestellen van het 5de Smaldeel van III/3Lu
Staf/3Lu
De staf van het regiment bevindt zich te Evere en wordt even na middernacht per telefoon op de hoogte gebracht van het alarm. Kolonel Hugon laat even voor 01u30 zijn groepscommandanten inlichten en beveelt aan alle smaldelen om zodra het dag wordt uit te wijken naar de oorlogsvliegvelden. Vervolgens maakt ook de staf zich klaar voor de evacuatie naar Neerwinden. De autocolonne verlaat Evere om 04u45 en komt om 05u30 aan op hun bestemming.

I/3Lu
De Iste Groep is gespecialiseerd in het uitvoeren van verkenningsvluchten bij nacht. De Fairey Fox vliegtuigen stijgen op te Evere en zoeken hun ontplooiingsterreinen op te Neerhespen. Evere wordt vervolgens gebombardeerd waarbij tal van de nog aanwezige toestellen beschadigd raken en niet meer kunnen worden ingezet. Slechts negen toestellen zijn naar Neerhespen kunnen ontkomen. Tot overmaat van ramp staat ook dit vliegveld op de lijst met doelen van de Luftwaffe en al snel worden de Belgen ook hier aangevallen uit de lucht. Aan het eind van de dag blijven nog vijf operationele Fox toestellen over. Rondom 22u30 loopt een bevel binnen om een kruispunt ten zuidwesten van Maastricht te gaan bombarderen. De Belgen durven echter niet opstijgen omwille van het grote aantal Duitse toestellen dat Neerhespen blijft overvliegen. De missie wordt afgelast.

II/3Lu
De IIde Groep omvat twee smaldelen voor luchtbombardementen. De groep heeft op 10 mei echter geen enkel operationeel vliegtuig. De enigszins vreemde collectie toestellen bij de groep zijn aangehecht, worden allen vernield tijdens het bombardement op het vliegveld van Evere. Het gaat hier om een SV5 lestoestel, enkele Morane MS236 en Fairey Firefly's en de ouderwetse L.A.CAB GR8 driemotorige bommenwerper. De groep is nog tijdens de nacht zonder deze machines naar Maldegem vertrokken.

III/3Lu
De IIIde Groep is een vlieggroep van lichte bommenwerpers en is rechtstreeks aangehecht bij het Groot Hoofdkwartier (GHK). Om 15u50 komt een eerste opdracht binnen: de IIIde Groep moet een aanval uitvoeren op een pontonbrug die de Duitsers hebben gelegd over de Maas ter hoogte van Lanaye (Ternaaien). Om 18u15 wordt de opdracht geannuleerd omdat de pontonbrug werd vernietigd door de Belgische artillerie. Een nieuwe opdracht om de door de Duitsers ingenomen bruggen over het Albertkanaal te bombarderen komt binnen om 18u50 maar wordt opnieuw geannuleerd om 19u30. De opdracht wordt uitgesteld tot 11 mei maar de transmissie van de bevelen wordt door de Duitsers onderschept: „Die 4PzDiv wird gewarnt, dass nach einem aufgefangenen feindlichen Funkspruch, am 11 früh der Brückenschlag bei Maastricht von feindlichen Luftstreitkräften angegriffen werden soll“ (Bron 4). De Duitse luchtafweer wordt in gereedheid gebracht.

 • 5de Smaldeel van III/3Lu (T58, T60, T61, T62, T63, T64, T65, T66, T67, T68, T69, T70, T71, T72, T73)
  De Fairey Battle toestellen van het 5de smaldeel verlaten Evere. Bij het vertrek raken de T65 en T67 betrokken in een botsing. De beide toestellen kunnen niet langer opstijgen en worden achtergelaten. Ook de T63 en T72 die niet operationeel waren bij het uitbreken van de oorlog blijven achter te Evere. Alle andere lichte bommenwerpers landen rond 05u30 te Belsele. De piste van Belsele wordt echter al snel aangevallen door de Luftwaffe. De T66 wordt bij deze aanval vernield terwijl de T69 licht beschadigd wordt en eveneens niet langer vliegensklaar is. De Belgen willen een veiliger oord opzoeken en wijken uit naar Aalter. Aan het eind van de dag heeft het smaldeel desondanks de eerste verliezen toch alweer negen inzetbare toestellen. Tijdens de nacht loopt het bericht binnen dat er een aanval op de bruggen van Veldwezelt en Vroenhoven gepland wordt voor de volgende dag. De 1ste Sec van de 1 Batterij C40/2DTCA wordt aangehecht aan het 5de Smaldeel en zal dit smaldeel gedurende de ganse veldtocht vergezellen.

 • 7de Smaldeel van III/3Lu
  Op 9 mei zijn reeds zeven van de negen Fox VI.C van het 7de Smaldeel vertrokken van Evere naar Schaffen om deel te nemen aan een oefening met de 11de Infanteriedivisie in het Kamp van Beverlo. Om ongevallen te vermijden zijn de mitrailleurs ontwapend en is er geen munitie meegenomen. De andere piloten van het smaldeel bevinden zich op dat ogenblik te Knokke-Zoute. In Evere zijn twee toestellen aanwezig samen met een deel van het grondpersoneel wanneer het vliegveld aangevallen wordt. De zeven Fox toestellen van Schaffen ondergaan om 04u30 de hevige Duitse luchtaanval op dit vliegveld. Vrijwel alle toestellen worden op de grond vernield. Onderluitenant Vicky Ortmans slaagt er nog in om in een schijnbaar onbeschadigde Fox op te stijgen maar moet al snel weer landen wanneer duidelijk wordt dat de radiator lekt geschoten is. Het 7de Smaldeel heeft alle toestellen te Schaffen verloren. De manschappen zoeken dan maar zonder vliegtuigen hun oorlogsvliegveld te Lonzée op. De rest van het smaldeel dat te Evere achterbleef kan het vliegveld van Evere tijdig verlaten, de twee vliegtuigen stijgen op, de rest van het personeel vervoegt Lonzée langs de weg. Het smaldeel eindigt de eerste oorlogsdag met slechts twee operationele toestellen.
11mei.jpg
3Lu_Twee_Piloten.jpg
Adjudant-Vlieger van het 3de Luchtvaartregiment (links).
Staf/3Lu
Kolonel Hugon en zijn staf verhuizen naar het vliegveld van Aalter.

I/3Lu (5 vliegtuigen)
Rond 13u30 wordt de groep doorgestuurd naar het vliegveld van Maldegem. De laatste vijf vliegtuigen vliegen naar de piste van Maldegem die echter reeds ingenomen is door de Franse luchtmacht. Er wordt enkel een tussenlanding gemaakt en de groep krijgt opdracht uit te wijken naar Zwevezele. Vooraleer de vliegtuigen kunnen opstijgen worden ze te Maldegem nog door de Duitse luchtmacht gemitrailleerd. De beschadigde vliegtuigen worden door de Belgen gesaboteerd er er rest de piloten niets anders dan de reis naar Zwevezele per autobus te maken. De groep is buiten strijd.

II/3Lu (zonder vliegtuigen)
De IIde Groep verblijft op het vliegveld van Maldegem.

III/3Lu
Het GHK blijft opdrachten geven en vervolgens annuleren. Nadat om 03u30 de vorige bombardementsopdracht werd afgelast komt de opdracht binnen twee verkenningsopdrachten uit te voeren naar de drie bruggen over het Albertkanaal. Wanneer om 04u30 de vliegtuigen klaarstaan om te vertrekken wordt de verkenningsopdracht geannuleerd en vervangen door een bombardementsopdracht op de bruggen. Het grondpersoneel moet de vliegtuigen telkens heruitrusten.

 • 5de Smaldeel van III/3Lu (T58, T60, T61, T62, T64, T68, T70, T71, T73)
  Het 5de smaldeel krijgt om 04u30 het bevel de bruggen over het Albertkanaal te bombarderen. Drie pelotons van elk drie Fairey Battles vertrekken onder leiding van Kapitein Pierre vanuit Aalter met de bedoeling de bruggen van Veldwezelt (1ste Peloton), Vroenhoven (2de Peloton) en Briegden (3de Peloton) te vernietigen. Na een korte voorbereiding vertrekken de drie pelotons respectievelijk om 05u45, 05u50 en 06u00 uit Aalter.

  Het 1ste Peloton (T58, T60, T73) wordt onderweg aangevallen door twee Duitse Dorniers die de T60 neerhalen boven Lebbeke, de piloten kunnen zich redden met hun valschermen. De twee andere vliegtuigen kunnen hun weg voortzetten tot de brug van Veldwezelt maar worden onderschept door de Luftwaffe. De T58 van Adjt Timmermans en 1Sgt Rolin-Heymans stort neer boven 's Herenelderen en beide piloten komen om. Alleen Kapt Pierre die erin slaagt zijn bommen te lossen kan met de T73 behouden naar Aalter terugkeren.

  Van het 2de Peloton (T61, T64, T70) bereiken alle drie de vliegtuigen de brug van Vroenhoven. De T64 kan zijn bommen afwerpen en keert zwaar beschadigd terug naar Aalter. De T61 kan bij de eerste overvlucht zijn bommen niet lossen en keert terug om een tweede aanval uit te voeren. Het vliegtuig van Adjt Delvigne en Sgt Moens wordt door de Duitse luchtafweer neergehaald en crasht nabij de brug van Vroenhoven. Beide piloten komen om. Ook Kapt Glorie kan tijdens de eerste overvlucht zijn bommen niet lossen. Hij laat zijn gewonde boordschutter het vliegtuig verlaten met de parachute en keert alleen terug. De T70 van Kapt Glorie wordt eveneens geraakt door de Duitse luchtafweer en stort neer te Vlijtingen.

  Het 3de Peloton (T62, T68, T71) wordt onderweg beschoten door de Belgisch luchtafweer. De T71 is dermate beschadigd en moet naar Aalter terugkeren. De T62 zet zijn tocht voort maar moet een noodlanding maken in de buurt van Hasselt. Alleen de T68 bereikt de brug van Briegden maar kan zijn bommen niet lossen. Het vliegtuig stort neer te Schakkebroek; de piloten kunnen zich redden.

  Twee jachtpiloten van het 2Lu ,1Sgt Clinquart en Sgt Pirlot, die de bescherming van de Fairey Battle toestellen op zich namen, worden eveneens gedood. Slechts 2 van de 6 jachtvliegtuigen van het 2Lu Regt keren behouden terug.

 • 7de Smaldeel van III/3Lu
  Tijdens de nacht van 10 op 11 mei vertrekt Sergeant vlieger Coucke per auto naar Evere om een gereviseerde Fairey Fox op te halen. Boven Gembloers wordt Coucke onderschept door drie Dorniers. De Fox wordt neergehaald en de gelukkig niet gekwetste Coucke kan met een Franse legerauto met lege handen Lonzée bereiken. De rest van het 7de smaldeel installeert zich intussen te Lonzée waar de ganse dag door gemotoriseerde eenheden van het Franse leger passeren.
12mei.jpg
Staf, I en II/3Lu
Om 10u40 ontvangt Kolonel Hugon het bevel om zijn Staf, de Iste en IIde Groep naar Norrent-Fontes in het Franse departement Pas-de-Calais te evacueren. Kolonel Hugon vraagt nog om bij de IIIde Groep te kunnen blijven om de strijd verder te zetten maar dit wordt geweigerd omdat hij de opdracht krijgt I/3Lu en II/3Lu opnieuw van vliegtuigen te voorzien en te herorganiseren. De Iste groep van Majoor Duchateau vertrekt die dag nog met de trein naar Norrent-Fontes. De IIde Groep treft voorbereidingen om hen de volgende dag achterna te reizen. De autocolonnes vertrekken over de baan.

III/3Lu
 • 5de Smaldeel (T64, T71, T73)
  Van bombardementsvluchten is geen sprake meer. Voortaan zou Aalter gebruikt worden als uitvalsbasis voor verkenningsvluchten. Voor de Fairey Battles komen nog drie verkeningsopdrachten binnen. 1Sgt Balasse vloog samen met OLt Roël een verkenningsopdracht naar de Getestellingen waar ten oosten van de K.W. Linie waar het Cavaleriekorps een afstoppingsgevecht levert bij de terugtrekking van het veldleger. Omstreeks 10u35 uur zetten ze hun T71 behouden aan de grond te Aalter. Kort daarna landde de T64 die terugkeerde van een verkenningsmissie naar de stellingen achter lijn Hoegaarden-Hoei. ’s Namiddags starten Lt René Maricq en Kapt Jan Delaet de T73 voor een opdracht boven Geel, Mol en Lommel. Ook deze missie verliep zonder problemen. De T71 wordt echter aan het eind van de dag opgegeven door de mecaniciens. Rond 17u30 cirkelden er zeven tweedekkers rond de piste, die vervolgens één voor één neerstreken. Het waren de Fairey Foxes van het 5/III/2. Ze waren die avond vertrokken van Moerbeke-Waas, een terrein dat intussen ingenomen was door de Franse luchtmacht.

 • 7de Smaldeel
  Het 7de Smaldeel voert eindelijk haar eerste twee verkenningsopdrachten uit. Sergeant-Vlieger de Cannart d'Hamale en Luitenant Lippens worden naar de sector Hannuit-Hoei gestuurd. Adjudant-Vlieger Vos en Luitenant Dulait vertrekken richting Ciney-Marche-Modave-Hoei-Andenne. Vos en Dulait moeten bij terugkeer helaas een harde landing maken op zo'n twee Km van het vliegveld van Lonzée.
13mei.jpg
Staf, I en II/3Lu
De staf van het 3Lu vertrekt even voor zes uur eveneens naar Norrent-Fontes. Om 15u00 worden ze er opgevangen door Majoor Vlieger Verhaegen van de 2de sectie van EM/Aé die op 11 mei als liaison officier werd uitgestuurd naar het Franse GQG. Kolonel Hugon krijgt het schriftelijk bevel zich zo snel mogelijk in verbinding te stellen met de vliegbasis van Tours (Indre-et-Loire) om er nieuwe vliegtuigen te ontvangen. De Majoor Weekers en de II/3Lu verlaten ons land.

III/3Lu
 • 5de Smaldeel (T64, T73)
  De 13 mei om 08u10 voert de T73 bemand door Kapt de Hepcée, de smaldeelcommandant, met OLt Romain, aan boord een verkenning boven de driehoek gevormd door de kanalen van Herentals, Turnhout en het Albertkanaal. Maar reeds in de omgeving van Keerbergen werden ze door Me Bf-109 onderschept en nog een tweede keer boven Aarschot. De Hepcée kon ontkomen en landde terug om 10u20. Vier andere missies worden ondernomen door de Fox toestellen van de III/2Lu.
14mei.jpg
Staf, I en II/3Lu in Frankrijk
Het 3Lu verlaat Norrent-Fontes om zich in twee etappes via Mantes (Seine-et-Oise) te verplaatsen naar Tours. Tegen de avond wordt Mantes bereikt waar ze overnachten

III/3Lu
 • 5de Smaldeel (T64, T73)
  Battle T73 vertrekt om 06u08 met Adjudant Peetermans, een reserve Sabenapiloot, en 1Sgt Kinet naar de frontlijn Berendrecht, Kalmthout, Brecht, Oostmalle. Om 07u.55 landden ze terug. Het toestel moest voor onderhoud uit dienst genomen worden. Om 09u10 start de Battle T64 met Adjudant Crooy en Kapt Burtonboy voor de langste Belgische missie tijdens de Achttiendaagse Veldtocht. Het toestel vloog tot Lier, en volgde vandaar de KW-linie, over Leuven tot in Waver. Toen het duo na zowat tweeënhalf uur vliegen terug de landing op Aalter inzette, werden ze even beschoten door een Franse mitrailleurploeg. Een brandstoftank werd doorboord, en na deze missie was ook deze Battle tijdelijk onbeschikbaar. ’s Namiddags heerste er ware parachutitis. Men vreesde dat Duitse infiltranten de streek onveilig maakten. Zo waren er vreemde berichten over een blauwe Bugatti, met vooraan Belgische, en achteraan Franse nummerplaten, die rondreed met enkele gewapende mannen aan boord. Eerste Sergeant Balasse en Kapitein Delaet worden uitgestuurd in een Fox om een verdachte Bugatti raceauto te gaan onderscheppen rond Aalter. Er wordt natuurlijk niets gevonden.
15mei.jpg
3Lu_Guy_de_Briey.jpg
Duitse troepen aanschouwen het stoffelijk overschot van Kapitein de Briey na de crash van zijn Fox toestel.
Staf/3Lu, I en II/3Lu in Frankrijk
De manschappen van het 3Lu verlaten Mantes de volgende morgen. De voorhoeden bereiken Tours en beginnen met de installatie van de kantonnementen te Mettray op zo'n 6Km ten noordoosten van de stad.

III/3Lu
 • 5de Smaldeel (T64, T73)
  Eén lichtpuntje in de Battle-eenheid. Adjudant Peetermans slaagt er om 13u00 in om de T67, een van de twee Battles die de ochtend van 10 mei bij het opstijgen in botsing kwam van Evere naar Aalter te vliegen. Onmiddellijk hierna vertrekt een tweede detachement naar Evere om ook de T65 aan de praat te krijgen. Deze pogingen bleken tevergeefs, maar ze bemerkten er wel een Battle van de Royal Air Force, de L5214, die daar al drie dagen stond. Deze machine was op 12 mei van de Noord-Franse basis Amifontaine vertrokken om eveneens de bruggen over het Albertkanaal te bombarderen. De Britse formaties vlogen over Vlaanderen, maar de L5214 heeft de missie moeten afbreken omdat de radio niet werkte, en maakte een noodlanding op Evere. Het was de Belgische piloot Adjudant Balasse die het Britse toestel kon starten en erin slaagde rond 16u30 op Aalter te landen. Hier bleef het echter bij want het toestel blijkt niet inzetbaar te zijn omdat de Britten vliegtuigbrandstof met een ander octaangehalte gebruiken. De III/2Lu is nu naar Frankrijk vertrokken en heeft haar toestellen achtergelaten in handen van de groep van Majoor Piot.

 • 7de smaldeel
  Vanop het vliegveld te Aalter stijgen in de namiddag piloot Sergeant Soete en waarnemer Kapitein graaf de Briey op in hun Fairey Fox T135 voor een verkenningsopdracht langsheen de K.W. Stelling. Soete en de Briey vliegen in scheervlucht over de Belgische linies en worden even later neergehaald door de vijand. Beide manschappen komen om. Ook Kapitein Maquet en waarnemer Sergeant Thibault de Boesinghe worden uitgestuurd. Hun verkenning gaat naar de steenweg Antwerpen-Breda. Ook dit toestel wordt neergehaald door de vijandelijke luchtafweer. Maquet belandt in een Duits krijgsgevangenenkamp. Sergeant Thibault zal op 25 juli 1940 aan zijn verwondingen overlijden. De groep heeft nog slechts één enkel toestel over.
16mei.jpg
Staf/3Lu, I/3Lu en II/3Lu in Frankrijk
De laatste eenheden van het regiment komen aan te Tours. Iedereen installeert zich te Mettray, behalve de luchtafweer van de IIde Groep die haar mitrailleurs ten dienste stelt van het plaatselijke Franse militaire vliegveld. Kolonel Hugon krijgt van de Franse Generaal Massenet de Marancour te horen dat hij eerstdaags geen nieuwe vliegtuigen moet verwachten.

III/3Lu
 • 5de smaldeel (T64, T67, T73, L5214 )
  Om 3 uur ’s nachts arriveerde te Aalter een voertuigencolonne met het verdedigings- en grondpersoneel van de IIde Groep van het 2de Luchtvaartregiment. Kort na 4 uur landden in het donker acht oude Fairey Firefly’s en zes Fiat CR-42. Het waren de resterende jachtvliegtuigen van II/2Lu. Ze kwamen van Nieuwerkerken-Waas en maakten in Aalter een tussenstop onderweg naar Frankrijk. 1Sgt Balace rijdt om half vier met een technicus naar Brussel om de T65 voor een laatste keer aan de gang te krijgen. De herstelling van de T65 te Evere wordt definitief opgegeven en het toestel wordt samen met de T63, die nog voor onderhoud in de hangar stond, gesaboteerd.

 • 7de smaldeel
  De groep blijft zonder verdere opdrachten te Aalter.
17mei.jpg
I/3Lu
De Iste Groep van het regiment verblijft nu te Charentilly, nog steeds in de omgeving van Tours.

III/3Lu
 • 5de smaldeel (T64, T67, T73, L5214)
  Met het vertrek van de Fiats en Firefly’s van van de II/2Lu was er weer wat ademruimte op Aalter, maar in de loop van de dag landde de Franse Groupe Aérien d’Observation op de piste, uitgerust met verouderde Breguet 270’s. Om 18u00 koos de Battle T73 het luchtruim bestuurd door Adjudant Binon en Onderluitenant Henri Dewit. Het toestel was net hersteld. Te Elewijt bemerkten ze een Duitse pantserkolonne. De Wehrmacht naderde Brussel met rasse schreden. Binon bestookte de Duiters, die even dekking zochten.
18mei.jpg
II/3Lu
De IIde Groep komt aan te La Membrolle en verblijft hier tot 12 juni

III/3Lu
 • 5de smaldeel (T64, T67, T73, L5214)
  Lt Maricq startte de trouwe Battle T-73 nog maar eens op voor zijn vierde en laatste oorlogsmissie. Samen met Kapitein-waarnemer Delaet koos hij om 04u20 het luchtruim voor een haast twee uur durende vlucht. Ze vlogen over Gent, Mechelen en Wijgmaal – boven de laatste lokatie beantwoordden ze het vuur dat op hen gericht werd. Het toestel keert even na 06u00 behouden terug. Het was omstreeks twintig voor acht dat vanuit het noordoosten een formatie He-111 kwam aangevlogen. Reeds boven Ursel werden ze onder vuur genomen door Belgische luchtdoelmitrailleurs, maar de Duitsers lieten deze piste links liggen – vanuit hun Heinkels vuurden ze wel een salvo naar de Urselse schutter. Het was boven Aalter dat ze hun lading dropten en vervolgens met hun machinegeweren naar de vliegtuigen op de grond vuurden. Op het moment van het bombardement stonden op Aalter zowat twintig vliegtuigen. De Battles stonden goed beschermd tegen bominslagen in de Heuvel Zuid, maar werden toch doorboord door scherven en mitrailleurvuur . Hier worden de laatste Fairey Battles definitief buiten gebruik gesteld.

 • 7de Smaldeel
  Bij de Heuvel-Noord – waar de meeste Foxes stonden - viel een groot aantal bommen. De Foxes die in de Zandberg stonden, waren er erger aan toe : vier vernietigd, vijf andere vrijwel onbruikbaar. Er stonden tevens één of twee Franse estafette-Breguets. Het 7de Smaldeel kan slechts twee Fox machines herstellen. Alle andere vliegtuigen zijn in de raid verloren gegaan. De staf van de luchtvaart besluit dan maar om III/3Lu naar Frankrijk te evacueren, samen met de andere eenheden van het luchtwapen die door gebrek aan toestellen niet langer inzetbaar zijn. De beschadigde vliegtuigen worden in brand gestoken, het vliegveld wordt gemijnd en de groep vertrekt dezelfde dag nog naar Norrent-Fontes.
19mei.jpg

20mei.jpg
III/3LuOok deze groep vervoegt de luchtmacht rond Tours waar ze drie dagen zullen verblijven.
21mei.jpg

22mei.jpg
III/3Lu
De groep verplaatst zich naar Charentilly op 14 kilometer van Tours en installeert zich bij de rest van het regiment.
23mei.jpg

24mei.jpg

25mei.jpg
I/3Lu
Adjudant Colpaert en Kapitein Potier worden in een Fox naar ons land teruggestuurd om een bericht over te brengen naar het Groot Hoofdkwartier te Sint-Andries nabij Brugge. Het toestel stort ter hoogte van De Panne in zee. De beide bemanningsleden worden door de Britten gered en brengen het bericht per auto naar Brugge over.
26mei.jpg

27mei.jpg
I/3Lu
De groep onderneemt een allerlaatste verbindingsvlucht naar ons land.
28mei.jpg
Staf/3Lu, I/3Lu en II/3Lu
10 juni 40
III/3Lu
Op 10 juni verhuist de IIIde Groep naar Moissac een gemeente in het Franse departement Tarn-et-Garonne in de Midi-Pyrénées. Ze zullen er verblijven van 12 tot 18 juni. Een aantal piloten is niet van plan om naar België terug te keren en besluit om de strijd vanuit Engeland voort te zetten. Kapt baron René Lunden en Lt De Vuyst van het 7de Smaldeel vertrekken naar Bayonne nabij de Spaanse grens waar ze aan boord stappen van de SS Léopold. Beide piloten ontschepen in Falmouth (Cornwall) op 24 juni.
17 Aug 40
Epiloog
De Iste Groep keert op 17 augustus terug naar ons land en wordt krijgsgevangen gemaakt

Register van Gesneuvelden

1/I

BARTHELS

Jules, L.C.H.

Adjt27/06/1913

Monaco (F)

02/05

Stene

Vliegend Personeel. Piloot. Gedood in ongeval.
7/III

DE BRIEY

Guillaume, M.

Kapt
Res
24

19/04/1902

Oostende

15/05

Holsbeek

Vliegend Personeel.
7/III

DE THIBAULT DE BOESINGHE

Jean, L.M.J.G.

Sgt
Mil
37

10/02/1917

Etterbeek

25/07

Bedburg-Hau (D)

Vliegend Personeel. Radiotelegrafist-mitrailleur. Verwond op 15/5 Hoogerheide (NL)
Onbekend

DEGEEST

Celestijn, A.A.

Sdt
Mil
37

29/02/1916

Glabbeek

10/05

Tienen

Grondpersoneel. Verwond bij bombardement op Vliegveld Goetsenhoven
op 10/05.
5/III

DELVIGNE

Frans, J.C.

Adjt 1Kl
BOO
27

02/03/1907

Montignies sur-Sambre

11/05

Veldwezelt

Vliegend Personeel. Piloot.
1/I

DETHIER

René, E.M.

Kapt
Act
33

04/04/1914

Angleur

10/05

Neerhespen

Vliegend Personeel. Waarnemer. Gedood op de grond
5/III

GLORIE

André, D.E.

Kapt
Act
28

08/09/1908

Namur

11/05

Vlijtingen

Vliegend Personeel. Verwond te Vroenhoven.
1/I

HUENARTS

François, H.

Adjt
BV
35

20/08/1916

Brussel

02/05

Stene

Vliegend Personeel. Piloot. Gedood in ongeval.
5/III

MOENS

Alexander, H.P.

Sgt
Mil
36

28/02/1916

Brussel

11/05

Vroenhoven

Vliegend Personeel.
5/III

ROLIN-HEYMAN

Gustave, L.P.M.

1Sgt
BV
19

15/04/1900

Liège

11/05

's Herenelderen

Vliegend Personeel. Piloot. Verwond te Veldwezelt?
7/III

SOETE

Albert, L.M.

Sgt
Mil
38

28/05/1915

Saint Leonards on Sea

15/05

Holsbeek

Vliegend Personeel.
9/II

TIMMERMANS

Gustave, H.H.

Adjt
BOO


08/07/1912

Oudergem

11/05

's Herenelderen

Vliegend Personeel. Piloot. Verwond te Veldwezelt?
Onbekend

VANDENBOSCH

Isidoor, L.

Sdt
Mil
34

11/03/1914

Langdorp

23/05

Boulogne (F)

Vliegend Personeel. Of + 24/5?
7/III

VAN DER STRAETEN

Albert

Sdt
Mil
39

03/04/1917

Wichelen

16/05

Berck-Plage (F)

Overleden aan zijn verwondingen in het hospitaalcentrum van Berck-Plage
Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com
3Lu_Adjt_Barthels.jpg
3Lu_Kapt_de_Briey.jpg
3Lu_Sdt_Celestijn_Degeest.jpg
IIIe_Luchtgroep_Adjt Delvigne.jpg
3Lu_Sgt_de_Thibault_de_Boesinghe.JPG
Adjt Barthels
Kapt de Briey
Sdt Degeest
Adjt Delvigne
Sgt de Thibault
de Boesinghe
3Lu_Kapt_Dethier.jpg
3Lu_Adjt_Huenarts.jpg
5Sqdn_Kapt Glorie.jpg
3Lu_Sgt_Moens.JPG
3Lu_1Sgt_Rolin-Heyman.jpg
Kapt Dethier
Adjt Huenarts
Kapt Glorie
Sgt Moens
1Sgt Rolin-Heyman
3Lu_Sgt_Soete.jpg
3Lu_Sdt_Van_der_Straeten.jpgSgt Soete
Sdt Van Der StraetenBibliografie en Bronnen

1.
De Wulf, H., 1984, De Geschiedenis van de Belgische Luchtmacht: de 18-daagse Veldtocht, Memo: 12/84
2.
Taghon, P., 2006, L'Aéronautique Militaire belge en mai-juin 1940, Avions Hors-Série: 18.
3.
L'armée belge de France en 1940, door Jean Jamart Col BEM Hre, uitgeverij Schmitz, Bastogne, 1994
4.
Deutsche Luftlandungen am 10 Mai 1940 - Fort Eben Emael und die Brücken am Albert-Kanal, door Jens Oebser