Genie.jpg7de Bataljon Genie (7Gn)

Overzicht op 10 mei 1940

Type
Geniebataljon

Ontdubbeld van
4de Regiment Genie

Onderdeel van
6de Infanteriedivisie

Bevelhebber
Majoor G. Delanoeye

Standplaats
Diest

Samenstelling
1ste Compagnie (Kapitein-commandant J. Raskin)
Schaffen

2de Compagnie (Kapitein-commandant E. Radar)
Veerle

Peloton Park (Onderluitenant C. Scailteur)

18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

Staf/7Gn
Het 7de Bataljon Genie (7Gn) werd op 1 september 1939 te Jambes gemobiliseerd als ontdubbelingsbataljon van het 4de Regiment Gn. Het 7Gn wordt toegevoegd aan de 6de Infanteriedivisie (6Div) als divisiegenie. Op 10 mei kantonneren de bataljonsstaf en het peloton park te Diest. De 1ste compagnie bevindt zich te Schaffen en de 2de compagnie te Veerle nabij Westerlo.
10mei.jpg
Na ontvangst van het alarm is het bataljon actief in de ganse sector van de 6Div en voert ook opdrachten op aan de noordzijde van het Albertkanaal. Tot 12 mei wordt in de omgeving van Mol aan diverse wegvernielingen gewerkt.
11mei.jpg
De troepen van de 6de infanteriedivisie blijven nog een tweede dag op post aan het Albertkanaal. Tijdens de vooravond wordt gestart met de terugtocht van de divisie naar de KW Stelling. De divisie zal langs twee verkeersassen terugtrekken. Het 7Gn vervoegt de zuidelijke as die van Deurne bij Diest over Engsbergen, Averbode, Testelt, Zavel, Langdorp, Begijnendijk, Heikant en Koningshooikt tot in Duffel loopt. De tocht zal in twee nachtelijke etappes verdeeld worden.
12mei.jpg
Na een eerste nachtmars kantonneren de manschappen van het 7Gn rond Ramsel ten noorden van Aarschot. Bij valavond wordt de tocht hervat.
13mei.jpg
Tijdens de voormiddag installeert het bataljon zich te Lint. Het bataljon verkent alle overgangen op de Nete in de sector van de 6de infanteriedivisie, met inbegrip van de reeds ondermijnde bruggen tussen Lier en Duffel. Waar nodig worden springladingen aangebracht. Elke brug krijgt een technische wacht die slechts op bevel van de divisiecommandant mag overgaan tot het aanzetten van de lading.
14mei.jpg
Het bataljon start aan een loopbrug voor de infanterie over de Nete, langsheen de baan van Mechelen naar Lier. Majoor Delanoeye vervolledigt zijn verslag over de toestand van de bruggen in de sector van de 6de divisie. De spoorbrug te Duffel werd niet ondermijnd omwille van de verstevingingswerken uitgevoerd tijdens het interbellum. De brug is door middel van tijdelijke op- en afritten wel geschikt gemaakt voor wielvoertuigen. De wegbrug te Duffel is wel ondermijnd. De bruggen rond Lier worden in hoofdzaak bewaakt door het 22Gn.
15mei.jpg
Het 7Gn blijft verder werkzaam in de sector van de 6de divisie.
16mei.jpg
Tijdens de avond start het bataljon met de aftocht van de KW Stelling. In drie etappes zal naar het westen getrokken worden.
17mei.jpg

18mei.jpg

19mei.jpg
Het bataljon komt na de terugtocht van de K.W. Stelling aan te Assenede.
20mei.jpg

21mei.jpg

22mei.jpg

23mei.jpg

24mei.jpg

25mei.jpg

26mei.jpg

27mei.jpg

28mei.jpg

Register van Gesneuvelden

Onbekend

DEFRYN

Fran├žois, L.G.

Sdt
Mil
29

24/05/1909

Wauthier-Braine

12/05

Villers-lez-Heest


Onbekend

DEGAUQUE

Georges, L.T.

Sdt
Mil
39

27/03/1921

Houdeng-Goegnies

29/05

Sint-Andries

Overleden hospitaal Abdij Zevenkerken
1

MAGIS

Victor, G.

Sdt
Mil
31

04/12/1911

Finnevaux

24/05

Balgerhoeke


2

MEUNIER

Jean, J.F.

Sdt
Mil
34

06/08/1914

Neuville(-le-Chaudron)

10/05

Aarschot


Pon Park

ROBERT

Roger

Sdt
Mil
38

11/12/1912

Charleroi

27/05

Oostkamp


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com
7Gn_Sdt_Meunier.jpgSdt MeunierBibliografie en Bronnen

Casteels, R. en Vandegoor, G., 2002, 1940 in de regio Haacht. De Belgische eenheden op de KW Stelling, Haacht: HAGOK