Genie.jpg7de Bataljon Transmissietroepen (7TTr)

7e Bataillon de Transmissions

Overzicht op 10 mei 1940

Deze website verdwijnt zeer binnenkort.

Deze pagina wordt vanaf nu up-to-date gehouden op onze nieuwe website: http://www.18daagseveldtocht.be


Type
Verbindingseenheid
Ontdubbeld van
Regiment Transmissietroepen
Onderdeel van
7de Infanteriedivisie
Bevelhebber
Kapitein-commandant F. Renders
Standplaats
Millen
Samenstelling
Staf

Compagnie Telegrafisten (Luitenant M. Dupont)

Compagnie Radiotelegrafisten (Luitenant P. Coppens)

18-Daagse Veldtocht

TTr_Radiozender.jpg
Radiotelegrafisten poseren bij een zender-ontvanger van het type E.R.P. (Emetteur-Recepteur Portatif).
Het 7TTr werd op 2 september 1939 gemobiliseerd te Diegem en trok enkele dagen later naar Haren waar het een onderkomen toegewezen kreeg in de Poyens Fabrieken. Voor het eind van de maand september zal het bataljon nog drie keer verhuizen en in Zellik, Everberg en Webbekom kantonneren. Op 1 oktober kwam de eenheid aan te Diest. Na een korte periode te Schepdaal bereikte het 7TTr op 29 april 1940 het Limburgse Millen.

De 7de infanteriedivisie is op 10 mei opgesteld langsheen het Albertkanaal tussen Eigenbilzen en Lixhe en bewaakt daarbij de vitale overgangspunten te Vroenhoven, Veldwezelt en Kanne. De divisie wordt rondom 04u00 op brutale wijze overvallen door Duitse luchtlandingstroepen die er in slagen om de bruggen te Vroenhoven en Veldwezelt intact te veroveren en alzo een doorgang door de pantserdivisies richting Haspengouw te verzekeren.

De restanten van de 7de divisie starten op 11 mei de chaotische terugtocht naar de K.W. Stelling. Op 12 mei krijgt het 7TTr de opdracht om zich naar Neder-over-Heembeek te begeven. De overige eenheden van hergroeperen zich in aan de noordwest rand van de hoofdstad.

Op 15 mei vertrekt het 7TTr naar Hofstade bij Aalst om twee dagen later, op 17 mei, aan te komen in Kortemark.

Bij de evacuatie van de 7de infanteriedivisie uit ons land wordt het 7TTr eveneens naar Frankrijk gezonden. Het bataljon steekt op 19 mei de Belgisch-Franse grens over en bereikt na een verblijf van enkele weken aan de Bretoense zuidkust op 24 juni het Zuid-Franse stadje Gabarret. De laatste troepen van de divisie worden naar ons land gerepatrieerd op 26 augustus 1940.

Register van Gesneuvelden

Onbekend

ANNAERT

Frans

Sd
Mil


05/03/1920

Grimbergen

10/05

Riemst


Onbekend

FIERENS

Frans, R.

Kpl
Mil
33

27/03/1913

Aarschot

10/05

Riemst


Onbekend

MENTEN

Gaston, J.E.

Sdt
Mil
39

11/10/1919

Kraainem

21/05

De Panne


2

TAILLIEU

Arthur, R.

Sdt
Mil
38

25/06/1919

Winnipeg (CAN)

20/06

Saint-Nazaire (F)


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com
7TTr_Sdt_Annaert.jpgSdt AnnaertBibliografie en Bronnen