Ardeense Jagers

De Ardeense Jagers maken deel uit van de infanterie. Deze bijzondere troepen werden opgericht in 1934 door omvorming van het 10de Linieregiment. De idee was om een mobiele formatie te vormen die moest instaan voor de verdediging van de diverse alarmposten en vooruitgeschoven stellingen in the Belgische Ardennen. De eenheden zouden voornamelijk uit plaatselijke inwoners recruteren en kregen een groene alpenmuts met everzwijnsymbool in een poging om het locale karakter van de eenheden te onderstrepen.

Actieve Leger

De actieve regimenten verplaatsen zich in hoofdzaak per fiets. De bagagetros is gemotoriseerd.

Ardeense_Jagers_Intro.jpgElk regiment beschikt bovendien over één compagnie motorwielrijders met tevens drie T15 pantservoertuigen en één anti-tankcompagnie met acht (1ChA en 3ChA) of zestien (2ChA) T13 pantserwagens.

1ste Regiment Ardeense Jagers
2de Regiment Ardeense Jagers
3de Regiment Ardeense Jagers

Eerste Reserve

De reserve regimenten hebben slechts één bataljon wielrijders. De twee overige bataljons fuseliers verplaatsen zich te voet. Elk regiment omvat ook één compagnie klein geschut, met getrokken C47 anti-tankkanonnen en M76 mortieren.

4de Regiment Ardeense Jagers
5de Regiment Ardeense Jagers
6de Regiment Ardeense Jagers

Daarnaast worden de reservisten van de Ardeense Jagers ook gebruikt voor het oprichten van twee bijzondere eenheden: een bataljon motorwielrijders en een compagnie T13 pantserwagens.

Bataljon Motorwielrijders Ardeense Jagers
Compagnie T13 Versterkte Positie Namen

Versterkings-en Opleidingscentra

Een zevende regiment wordt opgericht als versterkings- en opleidingsregiment en getransformeerd tot het 'Versterkings- en Opleidingscentrum Ardeense Jagers' op 1 april 1940. Daarnaast zou volgens sommige bronnen een poging ondernomen zijn om een tweede bataljon motorwielrijders samen te stellen.

7de Regiment Ardeense Jagers
2de Bataljon Motorwielrijders Ardeense Jagers