24A.jpg24ste Regiment Artillerie (24A)

Overzicht op 10 mei 1940

Deze website verdwijnt zeer binnenkort.
Deze pagina wordt vanaf nu up-to-date gehouden op onze nieuwe website: http://www.18daagseveldtocht.be
Type
Regiment veldartillerie van de tweede reserve
Ontdubbeld van
6de Regiment Arttillerie / 12de Regiment Artillerie
8ste Regiment Artillerie / 9de Regiment Artillerie
Onderdeel van
16de infanteriedivisie

Bevelhebber
Luitenant-Kolonel G. Préser

Standplaats
Bruggenhoofd Gent

Samenstelling
I Groep
(Majoor L. Van Eylegem)
1ste batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Cdt A. Simont)
2de batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Lt D. Darville)
3de batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Lt Ernest Engelen)

II Groep
(Cdt J.M. Van De Reydt)
4de batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Lt T. Bury)
5de batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Cdt L. Guinotte)
6de batterij van 4 x C75 TR kanonnen (Kapt M. Dery)

Stafbatterij
(Luitenant G. Piret)

18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

Staf/24A
Het 24ste Regiment Artillerie (24A), een regiment van tweede reserve werd op 1 september 1939 gemobiliseerd te Villers-Saint-Simeon nabij Luik. Deze Franstalige eenheid brengt de mobilisatie voornamelijk door te Ekeren en Schoten. Ze worden ingekwartierd in Mariaburg (Nijverheidslei, Karel de Wintstraat, Leo Vermandellei, Kapelsesteenweg, Willy Staeslei en de Geestenstraat). Bij het uitbreken van de oorlog bevindt het 24A zich te Gent. De commandopost is aangehecht bij de staf van de 16de Infanteriedivisie (16Div) in de stad.

I/24A
De Iste Groep is ontplooid op het Bruggenhoofd Gent te Merelbeke, Gontrode en Semmerzake.

II/24A
De IIde Groep staat eveneens in het bruggenhoofd, nabij de Leie tussen Sint-Martens-Latem en Deurle.
10mei.jpg
C75TR_Kanon_Elsenborn_01.jpg
Artilleristen bij een C75TR kanon.

Staf/24A
Even na het afkondigen van de algemene mobilisatie om 06u30 vernemen de artilleristen dat de Franse en Britse troepen zoals afgesproken de Belgische grens zullen oversteken om zich naar hun ontplooiingszones te begeven. De Belgische troepen in het grensgebied wordt gevraagd alle wegen vrij te maken en de geallieerde troepen bij te staan en ze door hun sector te gidsen. In de zone van het 24A gaat het in hoofdzaak om eenheden van het Franse 7de leger die naar Zeeland oprukken. Het 24A zal tot de slag van Gent in dit gebied verblijven en komt slechts in actie op 22 mei.
11mei.jpg
Terwijl het 24A op zijn stellingen blijft, trekken steeds meer Franse troepen door het gebied om Zeeland te gaan bezetten.
12mei.jpg

13mei.jpg

14mei.jpg

15mei.jpg

16mei.jpg

17mei.jpg

18mei.jpg

19mei.jpg

20mei.jpg

21mei.jpg

22mei.jpg
Op de Conferentie van Ieper tussen de Belgen, Fransen en Britten is beslist dat het front achteruit moet. Het Belgische leger zal de aftocht naar de Leie aanvatten en rondom Gent worden de Belgische posities herschikt en wordt het Bruggenhoofd Gent opgegeven. De 16de en de 18de infanteriedivisies zullen de stad verdedigen. De 1ste infanteriedivisie zal de stad verlaten en naar de streek van Kortrijk verhuizen. De 2de en de 4de infanteriedivisie zullen het Bruggenhoofd Gent verlaten, terwijl ten zuiden van de stad de 1ste Divisie Ardeense Jagers en de 5de infanteriedivisie nog achter de Schelde moeten blijven tot de nacht van 23 op 24 mei en zich vervolgens ook achter de Leie moeten terugtrekken.

Het 24A moet vuursteun leveren aan haar divisie die aan de zuidrand van de stad opgesteld zal worden. Het regiment staat opgesteld in het verlengde van het Duitse opmarsgebied en wordt halsoverkop verplaatst naar haar nieuwe positie dichter bij de stad omdat men vreest dat de vijand niet ver af meer is. Hierbij worden alle veldtelefoons en de reservemunitie achtergelaten.

Bovendien moet de II/24A een grote omweg maken op haar tocht naar Gent om toch nog maar een brug te vinden die intact is.
23mei.jpg
De groepen van 24A komen in de vroege ochtend aan te Sint-Denijs-Westrem en ontplooien hun batterijen. De stukken staan in de omgeving van het militaire vliegveld. De manschappen werken de ganse ochtend aan de camouflage van de posities.
24mei.jpg

25mei.jpg

26mei.jpg

27mei.jpg

28mei.jpg

Register van Gesneuvelden

Staf/I

BOGAERT

Georges, L.M.

Brig
Mil
29

28/10/1909

Sint-Niklaas

10/06

Brugge


Onbekend

VANCAMP

Robert, P.O.

OLt22/12/1912

Sint-Amandsberg

28/05

Brugge


Onbekend

VINCK

Petrus, J.

Sdt
Mil
39

07/12/1919

Aalst

21/05

Ruiselede


Onbekend

WINTERGROEN

François, J.

Sdt
Mil
29

24/08/1909

Brussel

21/05

Merelbeke


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com

Bibliografie en Bronnen