Genie.jpg3de Bataljon Genie (3Gn)

Overzicht op 10 mei 1940

Type
Geniebataljon

Ontdubbeld van
3de Regiment Genie

Onderdeel van
3de Infanteriedivisie

Bevelhebber
Majoor A. Kindt

Standplaats
Bressoux

Samenstelling
1ste Compagnie (Kapitein-commandant L. Purnode)
Kazerne Chartreuse, Luik

2de Compagnie (Kapitein T. Dantinne)
Bressoux

Peloton Park (Onderluitenant L. Thirion)
Bressoux

18-Daagse Veldtocht

Datum
Belangrijkste Gebeurtenissen

Staf/3Gn
Het 3de Geniebataljon (3Gn) werd gemobiliseerd te Longdoz nabij Luik op 1 september 1939 als ontdubbelingsbataljon van het 3de Regiment Genie en wordt toegevoegd aan de 3de Infanteriedivisie (3Div). Hoewel het bataljon instaat voor de directe geniesteun aan de troepen van de 3de Infanteriedivisie, worden manschappen en materieel tijdens de mobilisatie in hoofdzaak gebruikt voor het uitvoeren van veldwerken en algemene bouwwerken binnen de Versterkte Positie Luik. Daarnaast levert het bataljon ook nog kleine detachementen van een onderofficier en een tiental manschappen aan elk van de moderne forten van de PFLI gordel. Deze detachementen te Eben-Emael, Aubin-Neufchâteau, Battice en Tancrémont zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van diverse werken in de onmiddellijke omgeving van deze forten. Vanaf 1 mei 1940 worden deze opdrachten beëindigd en herneemt het bataljon geleidelijk zijn rol als genie-eenheid van de 3Div.
10mei.jpg
Staf/3Gn
Ten gevolge van de Duitse overval op het Albertkanaal te Vroenhoven en Veldwezelt besluit de legerleiding reeds tijdens de avond van 10 mei dat de tussenliggende posities van de fortengordel van de PFLII lijn ten oosten van de stad niet kunnen behouden worden door de infanterie van het IIIde legerkorps. Het korps maakt bijgevolg plannen om zijn intervaltroepen terug te trekken uit de PFLII om op de linkeroever van de Maas een nieuwe linie in te nemen van bij de rivieroever te Lixhe, over de stad Luik heen, tot aan de posities van de Groepering K aan de Ourthe.

Ten gevolge van deze beslissing wordt het 3Gn tijdens de loop van de dag naar Ans teruggebracht. De manschappen werken op de eerste oorlogsdag hoofdzakelijk aan het uitvoeren van diverse vernielingswerken. Het bataljon heeft maar liefst 64 vernielingsploegen op het terrein en is onder meer verantwoordelijk voor het dynamieteren van de bovengrondse installaties van de koolmijnen te Cheratte en Blegny-Trembleur
11mei.jpg
Staf/3Gn
Na de terugtrekking op de linkeroever van de Maas werd de ganse 2de Infanteriedivisie naar de K.W. Stelling geëvacueerd. De 3de Infanteriedivisie, en dus ook het 3Gn, zal tijdens de nacht samen met de overblijvende troepen van het IIIde Legerkorps (III/CA) naar het zuidwesten afreizen. Het 3Gn verlaat Ans rond 20u30 en zal tijdens de nacht de aftocht verder zetten.
12mei.jpg
Het 3Gn bereikt Waret-l'-Eveque rond 10u30. Het bataljon blijft de ganse dag ter plekke en vertrekt rond 20u00 richting Temploux. De mars zal lopen via Bierwart, Hingeon, de noordrand van Namen en Rhisnes.
13mei.jpg
De kolonne komt tijdens de vroege ochtend aan te Temploux. De grote baan richting Nijvel zit propvol Belgische troepen. Naast geniesoldaten verblijven talrijke detachementen van de 1ste Divisie Ardeense Jagers en de artillerie in de buurt. Wanneer de troepenconcentraties ontdekt worden door de Luftwaffe, volgt een hevige luchtaanval waarbij bijzonder veel slachtoffers vallen. Het bataljon zal uiteindelijk Temploux verlaten rond 21u00 met het bevel om zich naar Fleurus te begeven.
14mei.jpg
Na een bijzonder moeizame tocht omwille van het drukke militaire verkeer komt het 3Gn tijdens de voormiddag aan te Fleurus. Op het middaguur begeeft majoor Kindt zich naar een bijeenkomst van alle bevelhebbers van de 3Div om verdere instructies voor de aftocht naar Vlaanderen in ontvangst te nemen.

De paardenwagens zullen per trein naar Bellem bij Brugge getransporteerd worden. Zoveel mogelijk manschappen worden over de baan naar Vlaanderen gestuurd in de weinige vrachtwagens waarover het bataljon beschikt. Wie geen plaats vindt op een vrachtwagen zal eveneens de trein vervoegen. Vanaf 12u30 beginnen de voorbereidingen voor de verplaatsing.
15mei.jpg
De kolonne vrachtwagens bereikt Gellingen.
16mei.jpg
De tweede etappe van de tocht naar Vlaanderen brengt de vrachtwagens van het 3Gn van Gellingen naar Sint-Kornelis-Horebeke. Hier wordt opnieuw overdag halt gehouden.
17mei.jpg
Tijdens de derde nacht wordt van Horebeke naar Bellem gereisd. De ganse 3de infanteriedivisie zal in reserve gaan om te herstellen van de chaotische terugtocht uit Luik.
18mei.jpg
Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.
19mei.jpg
Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.
20mei.jpg
Het 3Gn blijft in reserve te Bellem.
21mei.jpg
De 3de infanteriedivisie wordt naar het nieuwe front aan de Leie gestuurd. Het 3Gn verlaat Bellem en verplaatst zich via Lotenhulle, Poeke, Kanegem en Dentergem naar Markegem.
22mei.jpg
Het bataljon is actief aan de Leie en voert diverse werken uit in de sector van de 3de infanteriedivisie. Te Harelbeke en Ooigem worden twee loopbruggen over de rivier geslagen om de terugtocht van de laatste Belgische troepen vlotter te laten verlopen. Na de namiddag wordt de toren van de kerk te Harelbeke opgeblazen om het gebruik van dit bouwwerk als observatiepost aan de vijand te ontzeggen. De kerktoren van Ooigem ondergaat het zelfde lot.
23mei.jpg
Tijdens de nacht van 22 op 23 mei wordt het 3Gn doorgestuurd naar de omgeving van Kuurne. De verplaatsing vindt plaats tussen 03u00 en 05u30.
24mei.jpg
Op 24 mei breken de Duitsers definitief door het Belgische Leiefront rond Kortrijk en moeten onze eenheden terugtrekken. Terwijl de gevechtseenheden de vijandelijke opmars richting Ieper en Roeselare trachten tegen te houden, worden alle andere troepen teruggetrokken. De manschappen van het 3Gn verplaatsen zich noordwaarts en bereiken onder aanhoudend vijandelijk artillerievuur de brug van Izegem. De manschappen overnachten in het bos Het Veld nabij Manegem.
25mei.jpg
Het 3Gn houdt zich overdag schuil en trekt bij valavond verder naar Veldhoek.
26mei.jpg
Aan het eind van de dag verplaatst het bataljon zich naar Ruddervoorde. De manschappen overnachten hier.
27mei.jpg
Het bataljon zal een laatste keer ingezet worden langsheen het kanaal van Brugge naar Gent wanneer de manschappen tijdens de namiddag naar Oostkamp gestuurd worden. Er wordt verwacht dat het 3Gn ook hier vernielingswerken moet gaan uitvoeren. Het nieuws van de nakende nederlaag wordt echter steeds duidelijker en rond 17u30 wordt de bataljonsvlag overhandigd aan de staf van de 3de infanteriedivisie om er voor te zorgen dat deze niet in handen van de vijand zou vallen.

Het 3Gn wordt nog een laatste keer teruggetrokken. De allerlaatste etappe moet de eenheid naar Torhout brengen.
28mei.jpg
Het bataljon is nog steeds onderweg richting Torhout wanneer rond 07u00 het nieuws van de overgave bekend gemaakt wordt. De manschappen moeten te Ichtegem kantonneren om de verdere instructies voor hun gevangenname af te wachten. Op 2 juni word iedereen afgevoerd naar Lozer nabij Deinze. De troep wordt hier gedemobiliseerd, terwijl het kader doorgestuurd wordt naar Lokeren. Hier worden de onderofficieren naar huis gestuurd. De officieren belanden uiteindelijk in een doorgangskamp te Dortmund en worden van daaruit naar de verschillende kampen gezonden.

Register van Gesneuvelden

Onbekend

BOULANGER

Clément, J.F.

Sdt
Mil


01/03/1910

Angleur

12/05

Avennes


1

COLLETTE

Henri, H.N.

Sdt
Mil


18/01/1916

Ayeneux

18/05

Wetteren


2

ETIENNE

Robert, A.

Sdt
Mil


09/05/1917

Falisolle

12/05

Temploux


Onbekend

FABRY

Jean, E.F.

Sdt
Mil


31/07/1917

Grez-Doiceau

12/05

Temploux


1

GEKIERE

Georges, J.

Sdt
Mil


17/11/1906

Gent

28/05

Slijpe


1

GERARD

Willy, G.G.

Sdt
Mil


23/01/1914

Montigny-le-Tilleul

12/05

Temploux


2

LIECKENS

Frans, J.A.

Sdt
Mil


18/12/1915

Herentals

12/05

Temploux


1

ROSCAM

Remi, T.A.

Sdt
Mil


01/08/1917

Sint-Maria-Lierde

12/05

Temploux


Onbekend

SERET

Jean, L.H.

Sdt
Mil


24/05/1916

Chaudfontaine

25/05

Lendelede


Onbekend

TILKENS

Michiel, H.

Sdt
Mil


14/06/1909

Velm

15/05

Eeklo


Bovenstaande lijst werd opgemaakt aan de hand van het bestand der gesneuvelden van de Achttiendaagse Veldtocht van het Centrum voor Historische Documentatie van Defensie, aangevuld met zorgvuldig getoetste gegevens uit personeelsdossiers van de Sectie Administratieve Expertise - Ondersectie Notariaat van Defensie, het steekkaartenbestand van het IV-NIOOO en enkele overlijdensakten op bel-memorial.org. Meer informatie over het bestand der gesneuvelden vindt U op de pagina Aanpak en Achtergrond. Geverifieerde aanvullingen en correcties bij deze lijst zijn van harte welkom op 18daagseveldtocht@gmail.com

Bibliografie en Bronnen

Brochure "Fastes 1939-1940-1944 du 3e Régiment de Génie" (met dank aan het Geniemuseum te Jambes)