Recent Changes

Today

 1. page Grote Eenheden edited ... 16de Compagnie TTr 5/II/2de Licht Regiment dd
  ...
  16de Compagnie TTr
  5/II/2de Licht Regiment
  dd
  (view changes)
  8:25 am

Sunday, February 11

 1. page 33e Artillerie edited ... Wanneer de manschappen van II/33A op 13 juni uit de trein stappen te Saint-Just-Sauvage bevind…
  ...
  Wanneer de manschappen van II/33A op 13 juni uit de trein stappen te Saint-Just-Sauvage bevindt het werkbataljon van 5Cy zich reeds in deze stad. Zij hadden zich net teruggetrokken uit Anglure omdat de vijand zich te Sézanne, op enkele km ten noorden van Anglure, bevond. Kort na de middag wordt Saint-Just-Sauvage hevig gebombardeerd door de Duitse luchtmacht.
  3.
  VerslagUitgebreid verslag Kapitein R. Somjean, officierberoepsofficier bij III/33A, opgesteld op 15 december 1945, deel van het dossier 33A in het Centrum Historische
  ...
  te Evere. Kapitein Somjean werd tijdens de mobilisatie vanuit het 15A naar 33A overgeplaatst waar hij commandant was van de Schoolbatterij.
  4.
  VerslagSummier verslag Kapitein-commandant Mathewe,
  5.
  Verslag Luitenant Goossens, commandant van de 2de Instructiebatterij van II/33A en later commandant van de 3Cie van het werkbataljon van II/33A, in dossier 33A van het CHD te Evere.
  ...
  Binnen het VOC/Aie in Frankrijk worden de werkbataljons die het VOC/Aie moet leveren doorlopend genummerd. Zo wordt in de verschillende verslagen van het CHD het werkbataljon van I/33A ook het 3e Bataljon Travailleurs en het werkbataljon van II/33A het 4e Bataljon Travailleurs genoemd.
  7.
  VerslagSummier verslag Luitenant Res
  8.
  VerslagSummier verslag Luitenant Res
  (view changes)
  4:29 am
 2. page 33e Artillerie edited ... {18mei.jpg} Groepering Versterking/33A ... Atlantische kust en zullen richting Abbevill…
  ...
  {18mei.jpg}
  Groepering Versterking/33A
  ...
  Atlantische kust en zullenrichting Abbeville met de bedoeling de geallieerden nog geen twee dagen later afsnijdente omsingelen in Noord-Frankrijk en België wanneerBelgië. Naar aanleiding van het evacuatiebevel begeeft de kuststad Abbeville veroverd wordt.Groepering Versterking/32A zich langs de baan naar Tielt.
  De Kapitein Bauvet en de Luitenanten Wery en Ancion gaan over naar de IVde Groep van het 14A. Deze groep wordt gereorganiseerd van twee batterijen C120 kanonnen naar drie batterijen C75TR geschut.
  {19mei.jpg}
  ...
  6.
  Binnen het VOC/Aie in Frankrijk worden de werkbataljons die het VOC/Aie moet leveren doorlopend genummerd. Zo wordt in de verschillende verslagen van het CHD het werkbataljon van I/33A ook het 3e Bataljon Travailleurs en het werkbataljon van II/33A het 4e Bataljon Travailleurs genoemd.
  7.
  Verslag Luitenant Res D. Schoofs die op 10 mei het 33A te Maldegem vervoegde en werd aangehecht aan III/33A en in België achterbleef.
  8.
  Verslag Luitenant Res M. Snoeck, de officier TS van het 33A

  (view changes)
  1:57 am
 3. page 32e Artillerie edited ... Luitenant Freedman en zijn militairen bereiken Boulogne-sur-Mer. Hier volgt een oponthoud dat …
  ...
  Luitenant Freedman en zijn militairen bereiken Boulogne-sur-Mer. Hier volgt een oponthoud dat tot 's anderendaags zal duren.
  Groepering Versterking/32A
  ...
  Atlantische kust en zullenrichting Abbeville met de bedoeling de geallieerden nog geen twee dagen later afsnijdente omsingelen in Noord-Frankrijk en België wanneer de kuststad Abbeville veroverd wordt.België.
  Detachement Semal
  De groeperingHet Detachement Semal krijgt
  ...
  Bruggenhoofd Gent. De groeperingHet detachement beschikt over
  {19mei.jpg}
  {5Cy_Abbeville_Noyelle(2).JPG} Enige uitweg per spoor vanuit Abbeville is de lijn richting Dieppe via CahonGroepering Instructie/32A in Frankrijk
  ...
  De groepering verlaat Kortemark. De korte verplaatsing loopt via Staden, Langemark en Boezinge tot in Elverdinge.
  Detachement Semal
  De groeperingHet Detachement Semal is
  ...
  mei twee detachementenformaties naar het
  {21mei.jpg}
  Groepering Instructie/32A in Frankrijk
  ...
  Groepering Versterking/32A
  De manschappen worden verplaatst naar het nabijgelegen Vlamertinge. Het regiment moet een C75TR kanon naar het front sturen om het 3de Regiment Artillerie aan te vullen. Het paardengespan zal onder leiding van de stukscommandant vertrekken. Er wordt geen stuksbemanning meegestuurd. De vuurmond vertrekt richting Izegem en zal te Tielt aansluiting vinden bij het 3A. Het overgebleven C105L materieel van het regiment wordt van Vlamertinge naar De Flesse nabij Tielt gestuurd. Ook het enkele C105L kanon en de twee caissons van het 33A zijn onderweg naar De Flesse. De groepering dient het veldleger te gaan versterken.
  ...
  Semal wordt detachementDetachement Pemen
  Na het vertrek van de zes vuurmonden ter versterking van het 2A, is het detachement Semal herleid tot zes stuks geschut. De batterij van Luitenant Janssens is herleid tot een enkele sectie van twee C75GP. De batterij van Luitenant Wynants heeft geen vuurmonden meer. Het bevel over de groepering wordt overgenomen door Cdt Pemen, ex-bevelhebber van de Schoolbatterij.
  {22mei.jpg}
  ...
  21 augustus
  Versterkings- en Opleidingsregiment Artillerie in Frankrijk
  ...
  manier om deze vrachtwagens voorbij de demarcatielijn te kunnen overstekenkrijgen en te laten terugkeren naar België terug te keren was dat
  30 augustus
  Versterkings- en Opleidingsregiment Artillerie in Frankrijk
  (view changes)
  1:40 am

Saturday, February 10

 1. page Inrichtingen voor Militaire Fabrikaten edited ... Net zoals het bij andere fabrieken en werkplaatsen van de EFM het geval is, wordt ook bij de I…
  ...
  Net zoals het bij andere fabrieken en werkplaatsen van de EFM het geval is, wordt ook bij de Inrichtingen van de Anti-Gasbeschermingsdienst (Et SPG) een deel van het personeel dat tot heden was vrijgesteld van mobilisatie, op 10 mei voor de eerste keer onder de wapens geroepen. De installaties te Steendorp en Vilvoorde zetten op de eerste oorlogsdag hun gewone werkzaamheden in verhoogd tempo voort.
  FRC/EFM
  ...
  de Familleureux. Dit detachement staat onder bevel van 1ste Directeur Kapitein-commandant Mathot. In Luik
  MAE/EFM
  Kolonel IFM Bertrand, directeur van de Staatswapenfabriek (MAE) van Luik, ontvangt kort na middernacht het alarm. Wanneer hij om 02u30 de Dienst Bewapening van het Ministerie van Landsverdediging contacteert, krijgt hij de opdracht om de machines te ontmantelen en ze naar Gent over te brengen zoals dit voorzien is in het mobilisatieplan. De arbeiders van de ochtendploeg worden vanaf 06u00 aan het werk gezet om de machines te demonteren. In eerste instantie zullen in het station Luik Vivegnis 20 gesloten en 5 platte goederenwagons samengebracht worden voor het transport naar Gent. Vanaf 08u00 begint het personeel met het laden van de trein en dit zal duren tot 21u30 wanneer de duisternis invalt en verder laden geen zin meer heeft. Ondertussen wordt Luitenant Wastelin uitgestuurd om met behulp van de Rijkswacht 40 burgervrachtwagens op te eisen. De officier zal pas om 21u30 terugkeren met slechts 4 voertuigen.
  ...
  {11mei.jpg}
  {C120L_Citroen_Kregesse.jpg} Een kanon 120mm met tractor Citroën-Kégresse op de binnenkoer van de FRCEt SPG/EFM
  ...
  de werkplaatsen.
  FRC/EFM
  De ontruiming van de fabriek wordt omstreeks 15u30 stopgezet wanneer alle beschikbare goederenwagons geladen zijn. Wat niet meer geladen kan worden moet noodgedwongen achtergelaten worden. De laatste vrachtwagens verlaten de installaties van de FRC rond 16u00. De overgebleven werktuigen en infrastructuur worden overgedragen aan de Dienst der Militaire Gebouwen te Luik. Niet alle militairen en burgerarbeiders zullen onmiddellijk Brugge kunnen bereiken. Door de luchtaanvallen op het spoor rond Bierset, Awans en het station Luik-Guillemins komt ten minste één trein vast te zitten. Een belangrijk deel van het personeel wordt dan ook te voet verder gestuurd en zal op eigen kracht Brugge vervoegen.
  (view changes)
  2:53 pm
 2. page Territoriale Commando's edited ... 3de Militaire Circonscriptie Provinciecommando Luik/3MilCir ... met het rekruteringscentr…
  ...
  3de Militaire Circonscriptie
  Provinciecommando Luik/3MilCir
  ...
  met het rekruteringscentrumIIIde Opvangcentrum van de rekruteringsreserve te Poperinge.
  4de Militaire Circonsriptie
  Provinciecommando Luxemburg/4MilCir
  ...
  3de Militaire Circonscriptie
  Provinciecommando Luik/3MilCir
  ...
  te bevoorraden. Op 21 mei ziet Cdt Orban in Conche de Majoor Brenez terug die op doortocht is naar het zuiden. Cdt Orban
  {20mei.jpg}
  1ste Militaire Circonscriptie
  ...
  2de Militaire Circonscriptie
  Staf/2MilCir
  ...
  niets in huis.huis, slechts een beperkt aantal jongeren zal in Engeland toekomen.
  Provinciecommando West-Vlaanderen/2MilCir
  Het probleem van de waterbevoorrading in de provincie West-Vlaanderen wordt steeds groter. De nieuwe veldbakkerij van het leger te Gistel die op een productiecapaciteit van 360,000 broden per dag mikt, zit met veel te weinig water. Er zijn tonnen noch vrachtwagens voorhanden om de installaties te bevoorraden en het probleem van de voedselbevoorrading in het onbezette deel van het land tekent zich aan.
  (view changes)
  2:32 pm
 3. page Territoriale Commando's edited ... 4de Militaire Circonscriptie Staf/4MilCir ... bevelvoering van het een legerkorps, de l…
  ...
  4de Militaire Circonscriptie
  Staf/4MilCir
  ...
  bevelvoering van het een legerkorps, de leiding van een militaire
  Provinciecommando Luxemburg/4MilCir
  De staf verlaat nog tijdens de nacht van 9 op 10 mei zijn standplaats te Aarlen op bevel van Luitenant-generaal Keyaerts en verplaatst zich in eerste instantie naar Marche-en-Famenne. Rond 16u00 komt de provinciestaf aan in de gebouwen van de 4de Militaire Circonscriptie te Namen.
  ...
  Provinciecommando Luik/3MilCir
  De Provinciestaf bevindt zich nog steeds te Brussel.
  ...
  het Belgisch Leger (Centres de Recueil de la Réserve de Recrutement - CRRR).Leger. Het detachement
  4de Militaire Circonscriptie
  Provinciecommando Luxemburg/4MilCir
  (view changes)
  2:18 pm
 4. page Territoriale Commando's edited ... 1ste Militaire Circonscriptie Staf/1MilCir ... luchtlandingsoperatie op dit vliegveld. d…
  ...
  1ste Militaire Circonscriptie
  Staf/1MilCir
  ...
  luchtlandingsoperatie op dit vliegveld.deze vliegvelden. Voor de
  2de Militaire Circonscriptie
  Staf/2MilCir
  (view changes)
  2:08 pm
 5. page Territoriale Commando's edited ... In oorlogstijd worden de provinciecommando's en circonscripties verantwoordelijk voor alle mil…
  ...
  In oorlogstijd worden de provinciecommando's en circonscripties verantwoordelijk voor alle militaire verplaatsingen in het achtergebied, voor de territoriale troepen en voor de lokale verdediging tegen mogelijke luchtlandingen en acties van de vijfde colonne. Zo zijn tijdens de eerste oorlogsdagen de staven in het westen van het land actief betrokken bij het regelen van de vlotte doortocht van de Franse en Britse legers naar de hoofdweerstandsstelling.
  Elke provinciestaf beschikt tevens over een Controledienst der Brand- en Smeerstoffen. Deze teams zijn verantwoordelijk voor het in kaart brengen van alle civiele benzinestations en opslagplaatsen voor diverse types brand- en smeerstoffen om een eventuele opeising van deze voorraden te vergemakkelijken. De controlediensten zijn bij een daadwerkelijke vijandelijke inval eveneens mede verantwoordelijk voor het vernielen van achter te laten voorraden bij een terugtocht van het leger. De controlediensten dienen hierbij de in hun territoria aanwezige eenheden te adviseren over de locaties van deze voorraden en de meest gepaste technieken om deze onbruikbaar te maken. De controledienst van de provincie Namen zal op 10 mei 1940 een richtlijn verspreiden dat benzine het best kan vernield worden door het toevoegen van 25Kg vloeibare teer en 2,5Kg suiker per 50 kubieke meter brandstof.
  ...
  de 1ste militaire circonscriptie,Militaire Circonscriptie, Luitenant-generaal ridder
  De wervingsburelen zijn dan weer verantwoordelijk voor de selectie, keuring en aanwerving van nieuwe miliciens en beroepsmilitairen. Doordat tijdens de veldtocht de administratie niet onmiddellijk werd aangepast bleven vele van de nieuw gerekruteerde militairen administratief nog tot de wervingsburelen behoren. Hierdoor werden heel wat gesneuvelden niet vermeld op de lijst van de eenheid waar ze sneuvelden maar kwamen deze slachtoffers op de lijst van de territoriale commando's te staan.Daarnaast stonden de burelen ook in voor het administratieve beheer van oudere reservisten zonder affectatie. Dit personeel ontving vanaf 10 mei in de mate van het mogelijke wel een affectatie bij een eenheid.
  De provinciale auditoraten vormen de ruggengraat van het militaire gerechtsapparaat.
  (view changes)
  2:05 pm
 6. page Territoriale Commando's edited ... Provinciecommando West-Vlaanderen Generaal-majoor Glorie wordt ontheven van zijn commando en …
  ...
  Provinciecommando West-Vlaanderen
  Generaal-majoor Glorie wordt ontheven van zijn commando en vervangen door Luitenant-kolonel SBH Requette. Requette is echter bijzonder ontevreden met deze opdracht zonder uitzicht op deelname aan de gevechten en richt zich tot zijn promotiegenoot en persoonlijke vriend Luitenant-generaal Michiels om een onmiddellijke overplaatsing aan te vragen. Michiels gaat op het verzoek in en duidt Luitenant-kolonel Requette aan als stafchef van het Vde Legerkorps. Het provinciecommando komt hierdoor in handen van Kapitein-commandant Colpin, adjunct van Generaal-majoor Glorie.
  3de Militaire Circonscriptie
  Provinciecommando Luik/3MilCir
  Cdt Orban komt toe in de Tallandierkazerne te Rouen [5], de eindbestemming van de colonne te voet met de jongeren van de Rekruteringsreserve. Van hier uit worden de jongeren per trein naar het zuiden van Frankrijk gestuurd. Cdt Orban stelt zich ter beschikking van de staf van Luitenant-generaal Vinçotte die vanuit Rouen de verdere transit van Belgische militairen naar het zuiden regelt. De volgende dag wordt hij samen met Lt Devienne en Lt Schultz naar Evreux gestuurd om van daar uit de aankomst van naar Frankrijk gevluchte militairen richting Conche-en-Ouche te dirigeren. In de streek van Conches en L'Aigle kantonneert de 7de Infanteriedivisie (7Div) om terug op krachten te komen. De 7Div heeft ook de opdracht om alle geïsoleerde militairen die samentroepen tussen Conches en L'Aigle, alles tezamen zo'n 15.500 manschappen, te bevoorraden. Cdt Orban blijft in Conche tot 28 mei waarna hij op zijn beurt naar het zuiden van Frankrijk (vermoedelijk Limoux - TBC) gestuurd wordt.

  {20mei.jpg}
  1ste Militaire Circonscriptie
  ...
  4.
  Verslag van 13 april 1945, neergeschreven door Kapitein-commandant E. H. J. Orban. Dit handgeschreven verslag bevindt zich momenteel in het dossier van 33A in het Centrum Historische Documentatie (CHD) te Evere. Cdt Orban vervoegde op 10 mei het Provinciecommando van Luik waar hij door Majoor Brenez werd aangeduid om de leiding te nemen van de Dienst Militaire Graven. Hij kreeg het bevel over drie officieren en een 40 tal manschappen.
  5.
  De Tallendierkazerne was een voormalige katoenspinnerij, in 1938 opgekocht door het Franse leger om er "l'Etablissement Régional de Matériel (ERM) van de Service de matériel de l'Armée de Terre" in onder te brengen. De Tallandierkazerne bestaat nog maar werd gerenoveerd en geïntegreerd in een wooncomplex in de Avenue Jean Jaurès Nr 76 in Petit-Quevilly nabij Rouen. [On line beschikbaar]: https://www.google.be/maps/@49.4273702,1.0653597,3a,75y,344.33h,83.88t/data=!3m6!1e1!3m4!1suX3grspRJpHXGHzLMhTvgg!2e0!7i13312!8i6656[Laatst geraadpleegd 21 oktober 2017].

  (view changes)
  2:02 pm

More